Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341393 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
20. december 2021 - 9:25

Faggruppernes årsberetning for 2021

Som bindeled mellem KL og kommunerne bidrager KTC Faggrupperne med faglig viden om den kommunale virkelighed, og de er herigennem med til at give kommunerne styrke og indflydelse i den kommunaltekniske sektor. Det er et uvurderligt stykke arbejde. Her følger faggruppernes årsberetning med et indblik i de vigtigste fokusfelter i 2021.
 
 

Fra boligaftale 2020 til boligudspil 2021

Almene Boliger – formand Jesper Graff Thøger

2020 blev indgået en politisk boligaftale, og udmøntningen af aftalen har også sat sit præg på arbejdet i Faggruppen for Almene Boliger gennem hele 2021. Faggruppen har sammen med KL særligt rettet blikket mod statens analyse af kommunernes tilsyn med almene boliger, der helt berettiget indeholder både ris og ros til vores opgaveløsning. Året har derfor været en god anledning til et kritisk kig indad, men også til at se på tilsynets muligheder for at sætte lokalt fokus på de almene boligers vedligeholdelse, fremtidssikring og fortsatte plads i byudviklingen. Allerede inden vi er i mål med seneste boligaftale og den aktuelle effektiviseringsproces i almensektoren, er der med regeringens nye boligudspil fra oktober 2021 om bl.a. etablering af nye almene boliger lagt op til en række nye tiltag. Faggruppen fortsætter derfor implementeringsarbejdet fra boligaftalen fra 2020 og kigger samtidig frem mod de nye opgaver, boligudspillet bringer med sig.

 

Forbedring af BR18

Årets arbejde har stort set været præget af opfølgning på BR18 og de høringer, der har været på ændringerne.
Der er i året blevet nedsat en Task Force for BR18-certificeringsordningen, hvor Bolig- og Planstyrelsen har indkaldt byggeriets parter i et arbejde for at se på mulige forbedringer.
Certificeringsordningen har givet store udfordringer i byggebranchen, både hos bygherrer, rådgivere, entreprenører m.fl., men også hos de kommunale bygningsmyndigheder. Sammenholdt med høj byggeaktivitet, materialemangel og rekrutteringsudfordringer, har det været svært at få certificeringsordningen til at fungere hensigtsmæssigt.
Bolig- og Planstyrelsen har nu lukket Task Force-gruppen ned, men gruppen + KL fortsætter arbejdet i eget regi, idet gruppens medlemmer fortsat ser et behov for dialog.
Herudover har faggruppen fokus på samarbejdet med beredskaberne omkring ændringerne fra Beredskabsloven og Byggeloven, som effektueres ved årsskiftet.

Byggelov – formand Hans Eghøj Hansen
 

Nedsættelse af permanent forum og ny underfaggruppe

Digital Forvaltning – formand Jakob Harding Kirkegaard

Faggruppen for digital forvaltning har til stadighed fokus på at udbrede ideerne i KTC´s datastrategi, som faggruppen lancerede i starten af 2020. Vi konstaterer, at strategiens anbefalinger stadig er aktuelle, og at udviklingen på mange områder bevæger sig den rigtige vej. Der er løbende dialog med KL om de fællesoffentlige og fælleskommunale strategiske tiltag på digitaliseringsområdet.
I coronaens år 2020/2021 har indsatsen omkring strategien relateret sig til datatilgængelighed og data til klimatilpasning. Der har i perioden været dialog med statslige styrelser omkring datatilgængelighed, og konkret er der blevet nedsat et permanent forum med deltagelse af udvalgte kommunale nøglepersoner, KL og SDFE for at sikre tilgængeligheden til data. Faggruppen opfatter det som vigtigt at få skabt et solidt datagrundlag til de kommende kommunale opgaver på

 

klimasikringsområdet og har i den sammenhæng været i dialog med GeoDanmark og Danmarks Miljøportal.
Aktuelt er faggruppen i dialog med relevante aktører omkring IoT, AI, RPA og Smart City. Det forventes at blive fokusområder i et fremadrettet perspektiv.
Faggruppen har ønsket at få nedsat en underfaggruppe på ejendomsdataområdet. Ejendomsdataområdet er i rivende udvikling, bl.a. på grund af de nye ejendomsvurderinger, og det er nødvendigt med et kommunalt fokus på området for at sikre sammenhæng mellem de mange systemer, som kommunerne betjener sig af på dette område. Det er lykkedes at få denne gruppe etableret med en særdeles stærk kommunal sammensætning og med deltagelse af KL og Kombit.

 

Et år med forvandling

Faggruppen har haft et år med forvandling og tilpasning, efter at Klima blev udskilt af den tidligere faggruppe KER - Klima, Energi og ressourcer. Klima blev etableret som selvstændig, tværgående gruppe, og det tidligere KER blev til FER - Forsyning, Energi og Ressourcer. Faggruppen har været i en opbygningsfase i 2021 med besættelse af poster og fokus på at få de rigtige kræfter på plads. KL har i mellemtiden påtaget sig den store opgave at indsamle materiale på de høringer, der har været, tusind tak for det. Bestyrelsen har netop godkendt Ellen Thelle fra Stevns som formand for faggruppen.

 

Bæredygtighed er den altafgørende dagsorden

Faggruppen for Ejendomme er primært optaget af bæredygtighed og CO2-reduktion, fordi den dagsorden bliver (er) altafgørende for kommunale ejendomsejeres strategiske, taktiske og operationelle arbejde.
I år har faggruppen primært koncentreret sig om bæredygtig drift og byggeri. Faggruppen har stort fokus på bæredygtig drift, f.eks. energioptimeringer, kantinedrift og rengøring. Gruppen samarbejder derfor med KL om at udvikle fælles kommunale nøgletal, så det bliver muligt at opnå en datadreven energiledelse og drift, der kan give ejendomsejerne en fælles forståelse af den mest bæredygtige metode.
Faggruppen fungerer derudover som sparringspart for KL ved løbende ejendomstekniske spørgsmål (som f.eks. implementering af el-ladestandere), som kan styrke KL i deres forhandlinger med staten og regeringen, og for Energistyrelsen vedr. støttepuljer til energirenoveringer og udfasning af olie- og gasfyr samt kommende 3% renoveringskrav.

Kommunale Ejendomme - formand Karen Dilling
 

Faggruppen har vurderet, at det bæredygtige byggeri på mange måder bliver fremmet af markedet – f.eks. DGNB og LCA/LCC beregninger, der giver bygherre, rådgiver og entreprenør redskaber til at planlægge med bæredygtighed. Byggeriet bliver også understøttet af lovgivningen, som f.eks. indfører strammere krav til CO2-udledning i næste bygningsreglement. Faggruppen har besluttet at se nærmere på evalueringsformer af byggeriet for fortsat at indhente viden om, hvor det giver mening at sætte ind.
I løbet af året har vi haft flere møder, hvor coronahåndtering også har været højt på dagsordenen.
Dertil deltager faggruppen i en række netværk, følgegrupper og repræsentantskaber, de væsentligste er med ejendomschefer på tværs af kommunerne, KL, DFM, Bygherreforeningen og Cirkular Build Forum (cirkulær økonomi), som alle er af stor værdi for det løbende arbejde i gruppen.

 

Vildt meget på tværs!

Klima – formand Henrik D.H. Müller

Klimakrisen er et af vores tids ”vildeste” problemer, som kræver løsninger på tværs. I år blev klimafaggruppen oprettet til at sikre denne dagsorden fokus på tværs af kommunerne og de øvrige fagområder. I det første år har der været meget fokus på at finde den rigtige rolle til faggruppen. Der er etableret et godt samarbejde med KL omkring sparring og input til forhandlingerne, som løbende ruller omkring den gradvise implementering af klimaloven. Der er planlagt rundtur til de andre faggrupper, og i år er der derfor sammen med KTC MIG afholdt små workshops og udarbejdet temablade, som beskriver, hvordan kommunerne kan arbejde med klima på landbrug, industri, grundvand og jordhåndtering. Temabladene bruges af faggrupperne som grundlag for videre arbejde med klima og af KL som baggrund. En del af klimafaggruppens medlemmer har deltaget aktivt i klimafolkemødet i Middelfart, som havde meget stort fokus på kommunernes rolle og fik ekstra pondus som følge af det øgede samarbejde i DK2020-regi. Faggruppen har også givet input til ledelse i kommunerne, blandt andet ved deltagelse i artikler og podcasts.

 

Ledelse i komplekse problemstillinger

Ledelse – formand Christian Sabber

Faggruppen for ledelse har haft et stille år, da mødeaktivitet og konferencer har været på et minimum, og faggruppen normalt ikke producerer høringssvar. På det netop gennemførte KTC ÅRSMØDE var faggruppen vært for en workshop med overskriften ”Tillid til og mod på nytænkning af ledelse”.
Faggruppen har i nogle år arbejdet med ledelse i komplekse problemstillinger, hvor vores ledelsesroller og -mandat udfordres af tværgående problemstillinger og løsninger. Med afsæt i corona-tiden var vi nysgerrige på, om nogle af de erfaringer, vi har gjort os, giver os nye måder at arbejde og bedrive ledelse på, ligesom vi var nysgerrige på, om vores erfaring med at håndtere en krise kan gøre os bedre til at håndtere endnu større udfordringer og kriser, f.eks. på klimaområdet, rekruttering, by- og landproblematikker, mobilitet m.m.

 

Vi har aftalt med Faggruppen for Klima, at de to faggrupper mødes på faggruppekonferencen til januar og sammen udforsker snitflader og potentialer. Klimakrisen, med dens mangfoldighed af problemstillinger, løsninger og tidsperspektiver i en kompleks sammenhæng udfordrer sektortænkningen og giver god anledning til at arbejde videre med det ledelsesperspektiv Faggruppen for ledelse har været optaget af de seneste år.

 

Klima i kerneopgaven og hjælp til staten

2021 har stået i klimaets tegn. Vi har indledt en drøftelse og refleksion over, hvordan vi i vores kerneopgave kan inkorporere de helt nødvendige og vigtige klimatiltag. Vi synes selv, det er en vigtig og spændende rejse. En rejse, som kommunerne enten kan betragte som endnu en pukkel eller som en spændende udfordring, hvor rammerne ikke er givet på forhånd.
Men også mange andre spændende ting har vi kastet os over. F.eks. har jordgruppen forfulgt et nyt spor – leverer staten ikke hjælp til os, så yder vi hjælp til staten. Helt konkret har de arbejdet på en ny beregningsmodel for det nye jordgebyr. På virksomhedsområdet har vi også arbejdet med noget nyt – i stedet for at alle kommuner skal implementere BREF på hver deres måde for korn- og foderstofvirksomheder, har KTC været med til at sikre, at der nu kommer nye standardvilkår for den branche.

Miljø og Grundvand – formand Christina Føns
 

Grundvandsgruppen har haft mange opgaver, men en af opgaverne har været vedholdende at se på den nye drikkevandsbekendtgørelse og rette op på mange af de uhensigtsmæssigheder, den var født med. landbrugsgruppen har haft et stille år, men med den nye klimaaftale for landbruget og den allerede opstartede dialog om klima, venter der et nyt og spændende 2022.

 

Vandindvindingstilladelser, helhedplaner og en hel del baks

2021 har budt på flere forskellige opgaver. Vandindvindingstilladelser i forhold til økologisk tilstand i vandløbene har været et vigtigt fokus. Der har været nogle klagenævnsafgørelser, som viste, at det er et svært område, så det mødtes vi med MIG om, og der blev nedsat en fælles arbejdsgruppe. Derudover er der et stort arbejde at gøre i forbindelse med helhedsplaner for vandløbssystemer, og flere af os er med i nye samarbejder om vandløbssystemer (f.eks. Kongeåkomiteen). Ammoniakregnefejlen i Husdyrgodkendelse. dk, har vi bakset med Miljøstyrelsen om via KL. Dertil fylder RBU-tilladelser en del i mange kommuner, og Miljøstyrelsen er begyndt at udstede påbud om, at forsyningerne skal se at få tilladelserne på plads. Sidst, men ikke mindst, har vi forsøgt at slå et slag i bolledejen om, hvordan de landbrugsstøtteordninger til pleje af naturarealer, vi har, direkte modvirker biodiversiteten.

 

Klima og planlov - probelmer og eventuelle potentialer

Planlægning – formand Lotte Højgaard

Planfaggruppen har i det sidste år behandlet enkelte mindre høringer, samt udelukkende arbejdet digitalt. Dog har vi sat et fokus på to centrale temaer næste år. Først og fremmest ønsker planfaggruppen at forholde sig til de problematikker og eventuelle potentialer, som planloven rummer i forhold til at være en del af klimaløsningen. Mange peger på planloven, men i dag er planlovens muligheder at sætte rammer for afbødende og forebyggende foranstaltninger. Det er forskellige problematikker, der knytter sig til byen og det åbne land, og derfor bliver det for overordnet blot at tale om ”planloven”.
Dernæst kan vi se, at almenboligområdet er på lovprogrammet næste år. Det bliver også et tema i faggruppen med blik for god byplanlægning.

 

Lade-infrastruktur og bæredygtighed i anlæg og drift

Faggruppen har lagt en koncentreret indsats omkring Klima og Bæredygtighed i 2021. Her har vi arbejdet med to emner: El-lade-infrastruktur og Bæredygtighed i anlæg og drift. Faggruppen har nedsat en mindre ”arbejdsgruppe”, som i samarbejde med KL sætter fokus på el-lade infrastruktur og kommunernes rolle her. Arbejdet har resulteret i et netværk under KTC omkring lade-infrastruktur, ligesom KL har nedsat et netværk, hvor faggruppen ligeledes bidrager og sikrer sammenhæng til eget netværk. I samarbejde med KL arbejdes der for, at kommunerne får mulighed for at spille en aktiv rolle i udrulning af lade-infrastruktur.
Faggruppen har også sat Bæredygtighed på dagsordenen i samarbejde med Vejdirektoratet, der i både deres anlægs- og driftsopgaver sætter fokus herpå.

Veje, Trafik og Trafiksikkerhed – formand Annette Vognbjerg
 

Der har været holdt temamøder med Vejdirektoratet for gensidig orientering og sparring på området. Der vil helt sikkert også være fokus på lade-infrastruktur og bæredygtighed i det nye år 2022. Faggruppen har i efteråret været deltagende i en arbejdsmiljødag arrangeret af Dansk Infrastruktur, KL og KTC. Formålet med arbejdsmiljødagen var at sætte fokus på, hvordan alle parter kan bidrage til en grundig og arbejdsmiljømæssig korrekt planlægning af bygge- og anlægsaktiviteter, samtidig med at trafikkens fremkommelighed sikres.
Med de emner faggruppen har arbejdet med i 2021, har vi i højere grad end tidligere haft fokus på samarbejde med eksterne parter og involvering i de strategiske emner, som er yderst aktuelle i samfundsdebatten lige nu.

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Bragt i

Teknik & Miljø - December 2021

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Hvordan får vi den lokale byggebranche klar til bæredygtigt og cirkulært byggeri?
  • EU's energikrav banker på døren
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Omfattende ny viden om biobaserede byggematerialers potentialer er nu tilgængelig
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Grænsekrydsende planlægning
  • Teknik & Miljø - Februar 2025

Faglige emner

Byg og Bolig
Digital forvaltning
Forsyning
KTC Foreningen
Klima, energi og ressourcer
Ledelse, kompetence og organisation
Miljø og grundvand
Natur og overfladevand
Plan
Veje, trafik og trafiksikkerhed

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt