Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341427 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
15. december 2020 - 8:00

KTC faggruppernes beretning for 2020

I KTC hersker der ingen tvivl om, at KTC Faggrupperne er hverdagens helte. Som bindeled mellem KL og kommunerne bidrager KTC Faggrupperne med faglig viden om den kommunale virkelighed, og de er herigennem med til at give kommunerne styrke og indflydelse i den kommunaltekniske sektor. I Faggruppernes årsberetning kan du få indblik i det flotte, uvurderlige stykke arbejde, de har udført i 2020.
 

2020 har på mange måder været et anderledes år, hvor Corona i høj grad har været med til at sætte dagsordenen. For flere af KTC Faggrupperne har det betydet, at en del af opgaverne er udskudt på ubestemt tid og først kan løses, når der kommer relevante udmeldinger fra regeringen.

Ikke desto mindre har KTC Faggrupperne også i år været med til at skabe imponerende resultater og påvirke retningen i den kommunaltekniske sektor. Vi har i den forbindelse rettet spotlyset mod faggruppeformændene og bedt dem besvare følgende: ”Hvad er den vigtigste opgave, din faggruppe har arbejdet med i 2020?”  

 

Implementering af boligaftalen

Faggruppen for Almene Boliger har i 2020 oplevet, at tidligere års høringssvar og dialog med den almene sektors interessenter i høj grad har båret frugt, og flere af faggruppens pointer har fundet vej til den politiske boligaftale fra foråret. Boligaftalen berører bl.a. en fremrykning af store klimarenoveringssager i Landsbyggefonden og måderne, hvorpå der kan tilvejebringes nye og billige almene boliger i kommunerne. Aftalen indebærer også, at der indføres en ny grøn garanti, der skal gøre det mere attraktivt for beboerdemokratiet at tilvælge energirenoveringsløsninger. I kølvandet på den politiske aftale har faggruppen prioriteret høringssvar på ny lovgivning, der implementerer elementerne i boligaftalen, og set på mulighederne for at påvirke og deltage i arbejdsgrupper om boligaftalens løsninger for fremtidens almene boliger.  

Almene Boliger – formand Jesper Graff Thøger
 

Ejendomscentrenes rolle i en sundhedskrise

Kommunale Ejendomme – formand Giulia Lorenzen

Faggruppen for Kommunale Ejendomme har under sundhedskrisen været særdeles optaget af, hvad det betyder, og hvilken forskel det gør, når driften af de kommunale ejendomme er samlet i ejendomscentrene. I Coronatiden har kommunernes ejendomscentre været omdrejningspunkt for forskellige løsninger, da det var herfra, at koordineringsarbejdet med ekstra rengøring, opsætning af håndvaske, ommøblering på skoler osv. foregik. Ejendomscentrene har herigennem bidraget til genåbningen af skoler, dagtilbud og plejehjem. Faggruppens rolle har i denne forbindelse været at initiere aktivering af KTC’s digitale netværk og herigennem facilitere videndeling og udveksling af løsningsforslag på tværs af kommunerne.
En anden væsentlig opgave for faggruppen har været at bidrage til KL’s udspil til klimahandlingsplanerne – særligt har gruppen sat fokus på driftens betydning i forhold til klimaet, da driftens omfang er større end nybyggeriers ditto.

 

Udbredelse af datastrategi

Faggruppen for Digital Forvaltning har fokuseret på at udbrede tankerne om deres strategi for dataforvaltning inden for det tekniske område og få denne indlemmet i både KL´s og statens strategiarbejde på digitaliseringsområdet. Strategien bidrager til at sikre pålidelige og ajourførte data og metadata af høj kvalitet, og den rummer en række konkrete anbefalinger, som kan inddrages i dataejeres videre udviklingsarbejde (læs mere om strategien i Teknik & Miljø, januar 2020). Faggruppen erfarer, at strategien er blevet taget godt imod af KL, hvor den efter behandling i TeknikerKontaktUdvalget nu indarbejdes i KL´s strategiske arbejde med digitalisering. Også Danmarks Miljøportal inkorporerer faggruppens strategi i deres udviklingsprojekter og i kommende strategiske indsatser. Senest har IT-Arkitekturrådet og Digitaliseringsrådet haft dialog om, hvordan strategien kan udbredes yderligere.

Digital Forvaltning – formand Jakob Harding Kirkegaard
 

Klimaets og coronaens betydning for byindretning

Planlægning – formand Lotte Højgaard

I år har Planfaggruppen været optaget af, hvad evalueringen af Planloven fører med sig – en evaluering, hvorigennem faggruppen i samarbejde med KL og Erhvervsstyrelsen har bidraget til den gode planlægning i landets kommuner. Et andet centralt spørgsmål, som faggruppen har beskæftiget sig med, er, hvilken betydning klimaet vil få for byindretning fremover. I en tid, hvor Corona er en uundgåelig del af alles hverdag, fylder ligeledes spørgsmålet om pandemiens betydning for fremtidig byindretning. Derudover arbejder faggruppen med, hvilket ansvar kommunerne kan påtage sig for at sikre god arkitektur, herunder hvilke redskaber kommunerne kan tage i anvendelse i denne forbindelse.

 

Fælles fodslag med Vejdirektoratet

Faggruppen for Veje, Trafik og Trafiksikkerhed peger på flere indsatser i 2020 som de vigtigste. Først og fremmest er faggruppen kommet i dialog med Vejdirektoratet om klima og bæredygtighed i vejsektoren. Der er bl.a. fundet et fælles fodslag om at stille krav til leverandører, når der udbydes anlægsopgaver og i forbindelse med undersøgelser om nye metoder i opgavevaretagelsen. Derudover står samarbejdet med politiet højt på dagsordenen. Mere konkret bidrager VTT i drøftelser om fastsættelse af lavere lokale hastighedsgrænser, og faggruppen er også inviteret til at bidrage til udarbejdelse af Færdselskommissionens nationale handlingsplan for 2021-2030. Sidst, men ikke mindst, er faggruppen i dialog med KL om kommunernes rolle i forhold til grøn mobilitet og er klar til at levere forslag til CO2-reducerende tiltag, så snart regeringen rykker.

Veje, Trafik og Trafiksikkerhed – formand Annette Vognbjerg
 

Bidrag til KTC Arrangementer og magasinet

Ledelse – formand Christian Sabber Jensen

I årets første måneder har Faggruppen for Ledelse i samarbejde med COK været ved at udvikle programmet til konferencen Chef i Teknik & Miljø. Konferencen blev imidlertid aflyst på grund af Corona, og faggruppen er nu i dialog med COK om programmet for 2021.

Ligeledes har faggruppen leveret inputs til workshops i forbindelse med planlægningen af KTC ÅRSMØDE, inden også dette måtte aflyses. Derudover har faggruppens primære opgave været at levere artikler til magasinet Teknik & Miljøs temanummer om ledelse og kompetence.

 

Erfaringer og udfordringer med BR18

Faggruppen for Byggelov har fortsat deres arbejde fra sidste år med at følge op på, hvilken betydning bygningsreglement BR18 har haft for kommunerne (læs mere om dette i Teknik & Miljø, nov. 2019). Først og fremmest har faggruppearbejdet omhandlet opsamling på erfaringer, som forskellige aktører gør sig, når en markant lovændring implementeres – herunder fortolkningen af arbejdet for de certificerede rådgivere, som nu fremadrettet står for både brand og konstruktive bygningsforhold.

Ved årets begyndelse var BYG’s ambition at sætte fokus på FN’s Verdensmål og bæredygtighed inden for fagområdet. Om dette udtaler faggruppeformand Hans Eghøj: ”Vi må konstatere, at vi er meget afhængige af de politiske og lovmæssige udspil på området. Det ser bl.a. ud til, at et nyt bygningsreglement, BR23, nu tager de første spæde skridt i retningen af at kunne indfri nogle af målsætningerne. Derfor vil det naturligvis tage lidt tid endnu, før faggruppen for alvor kan samle op på vores erfaringer og bidrage til de justeringer og ændringer, der naturligt vil opstå”.

Byggelov – formand Hans Eghøj Hansen
 

Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

Miljø og Grundvand – formand Christina Føns

Grundvandet og implementering af den politiske aftale om boringsnære beskyttelsesområder har i 2020 stået øverst på dagsordenen for Faggruppen for Miljø og Grundvand. Ifølge faggruppeformand, Christina Føns, får kommunernes travlt med at vise, at de mestrer frivillighedens vej, når der mellem vandforsyningerne og lodsejerne skal laves aftaler til beskyttelse af grundvandet. Faggruppen har ikke alene fokuseret på det åbne land, men har arbejdet hårdt på også at give bykommunerne mulighed for at indføre pesticidforbud på større sammenhængende arealer.

Tilsynsreglerne har man fra centralt hold varslet ændret i 2020, og faggruppen har deltaget i workshops og et stort anlagt forløb med staten omkring affaldstilsyn. Derudover har faggruppen har taget teten til at koordinere på tværs af alle kommuner, som har en korn- og foderstofvirksomhed. Dette initiativ udsprang af, at erhvervet har efterspurgt en fælles tilgang og fælles standardvilkår i kommunerne. Staten er inviteret med i det videre arbejde, og faggruppen afventer nu at høre, hvilken rolle staten ønsker for sig selv og kommunerne.

 

Lavbundsordningen med tilhørende vejledninger

Faggruppen for Natur og Overfladevands vigtigste indsats i 2020 har været at bidrage til udvikling af Lavbundsordningen. Det er en tilskudsordning til udtag af kulstofholdige lavbundsjorde med det formål at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser som et led i at opfylde Danmarks EU-forpligtelser på natur-, miljø- og klimaområdet. Faggruppens sigte har været at bidrage med de praktiske erfaringer fra tilsvarende opgaver, så ordningen bliver så smidig og ubureaukratisk som mulig. Dermed bliver det lettere for kommuner og lodsejere at gennemføre projekterne og få skabt en positiv effekt for bl.a. klima, natur og lokalområder.

Natur og Overfladevand – formand Jakob Sønderskov Weber
 

Sikre sammenhæng i kommunernes affaldsplan

Faggruppen for Klima, Energi og Ressourcer har i tæt samarbejde med den tværfaglige Klimagruppe leveret inputs til KL’s klimaudspil i form af en række anbefalinger til tiltag, der kan booste klimaindsatsen i Danmark. Faggruppens kræfter er ligeledes blevet lagt i at skabe sammenhæng i affaldsplanen for kommunerne. Ved at bidrage med fagligt funderede argumenter og overvejelser har gruppen lagt grundlaget for drøftelser om den fremtidige affaldssektor, således at de politiske prioriteringer og beslutninger har haft rig mulighed for at blive fagligt underbygget. Faggruppen har i arbejdet hermed bevæget sig professionelt i samspillet mellem den solide faglighed og de overordnede politiske rammer.

 

Skub i klimaindsatsen

Med en repræsentant fra hver KTC Faggruppe har den midlertidige Klimagruppes formål været at indsamle bidrag til KL’s interessevaretagelse over for staten, da regeringen etablerede Klimapartnerskaberne. I 2020 har gruppen leveret et bredt katalog med anbefalinger til tiltag, der kan sætte skub i klimaindsatsen i Danmark. Disse anbefalinger kan blive bragt i spil, efterhånden som regeringens forhandlinger om at nå målet om 70 % CO2-reduktion skrider frem. Den tværgående Klimagruppe har ydet en stor indsats og har tydeliggjort, at tværfagligt samarbejde kan skabe imponerende resultater på kort tid.

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

Bragt i

Teknik & Miljø - December 2020

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Hvordan får vi den lokale byggebranche klar til bæredygtigt og cirkulært byggeri?
  • EU's energikrav banker på døren
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Omfattende ny viden om biobaserede byggematerialers potentialer er nu tilgængelig
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Grænsekrydsende planlægning
  • Teknik & Miljø - Februar 2025

Faglige emner

Byg og Bolig
Digital forvaltning
Forsyning
Klima, energi og ressourcer
Ledelse, kompetence og organisation
Miljø og grundvand
Plan
Veje, trafik og trafiksikkerhed

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt