Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341390 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø

Netværk for kystbeskyttelse, Region Sjælland

Indholdet er publiceret i følgende:
Netværk for kystbeskyttelse, Region Sjælland
Oprettet af:
Maya-Maria Madslund - P006261 - Guldborgsund Kommune - 3565s billede

Miljøplanlægger

Maya-Maria Madslund - P006261

Guldborgsund Kommune - 3565

Diskussion 0 3
Twitter LinkedIn
3. maj 2017 - 10:32

Forundersøgelsesfasen - Tolkning af § 14 samt af § 6 i kystbeskyttelsesloven mm.

Hej Netværk.

Sagen drejer sig om, at Guldborgsund Kommune er i gang med at etablere en sluse og diger for at modvirke oversvømmelse fra havet af Sakskøbing Byområde ved ekstreme højvandssituationer. Rambøll er nu i gang med at udføre skitseprojektet, der bl.a. skal danne grundlag for at ansøge Kystdirektoratet om tilladelse til at etablere kystbeskyttelsesløsningen. I den forbindelse - og i denne forundersøgelsesfase - havde vi brug for at få foretaget en boring på privat areal. På trods af ret omfattende dialog med grundejer, ville grundejer ikke tillade boringen.

Vi har derfor spurgt vores Juridiske Afdeling samt Kystdirektoratet, om vi i kystbeskyttelsesloven har hjemmel til at gennemtvinge forundersøgelser på privat grund, hvis grundejer ikke ønsker det.

Nedenfor fremgår dialogen mellem os, Juridisk Afdeling i kommunen og Kystdirektoratet:

 

Juridisk afdeling:

"Jeg fastholder min tidligere vurdering, hvorefter der ikke er hjemmel i kystbeskyttelsesloven til på nuværende tidspunkt at kræve at få lov til at gennemføre boring på privat areal.

Indledningsvis bemærkes, at ejendomsretten til en fast ejendom som udgangspunkt omfatter overfladearealet med den del af arealet under terræn, som er genstand for sædvanlig udnyttelse.

Ekspropriation er ikke kun erhvervelse af en ejendom, for det er kan også være ekspropriation at pålægge en brugsrettighed (også midlertidig) og dette vil kræve klar hjemmel (dvs. kræver en bestemmelse i loven som meget tydeligt giver kommunen ret til at gøre brug af tredjemands ejendom).

Efter lovens § 1 a, stk. 4 (bestemmelsen vedrører indledende behandling af en anmodning om kystbeskyttelse) kan kommunen selv iværksætte eller pålægge den anmodende part om at iværksætte forundersøgelser. Der er ikke i denne bestemmelse hjemmel til at kræve gennemført en boring på privat ejendom.

Lovens kapitel 2 har overskriften ”Kystbeskyttelsens opretholdelse”. Dette må derfor betyde, at bestemmelserne i dette kapitel først finder anvendelse, når der er gennemført kystbeskyttelsesforanstaltninger. I § 14 er anført at ejere skal tåle at arealerne benyttes i nødvendigt omfang  …………….i forbindelse med kystbeskyttelse. Dette betyder, at bestemmelsen kun finder anvendelse, når foranstaltningerne skal foretages i kystbeskyttelsesøjemed. Sammenholdt med kapiteloverskriften kan § 14 derfor ikke anvendes på sagens indledende stade.

Efter lovens § 6 kan kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om ekspropriation til gennemførelse af kystbeskyttelsesforanstaltninger. Som jeg fortolker dette, så kan bestemmelsen ikke bruges på det indledende stadie, men først når der er truffet endelig afgørelse om at gennemføre et kystbeskyttelsesprojekt."


Kystdirektoratet:

"Vi er enige i jeres tolkning af § 14. Bestemmelsen blev ændret i ”Forslag til lov om ændring af kystbeskyttelse” i 2006.

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=90703

Der står følgende i punkt 2.6.2 – bemærkninger til lovforslaget

Efter lovens § 14, stk. 1, skal ejere af omliggende arealer tåle, at arealerne benyttes i nødvendigt omfang i forbindelse med tilsyn, vedligeholdelsesarbejder og løbende foranstaltninger.

Der foreslås ved § 1, nr. 5, en ændring af § 14, stk. 1, således, at adgangen til at færdes på omliggende arealer langs kysten præciseres til også at omfatte færdsel i forbindelse med forundersøgelser, f.eks. opmålingsopgaver med henblik på eventuel etablering af kystbeskyttelse og løbende vedligeholdelsesforanstaltninger.

Endvidere foreslås det i et nyt stk. 2, at der også gives ret til begrænset færdsel på omliggende arealer for så vidt angår de i forslaget til § 16 a omtalte anlæg m.v. For så vidt angår disse anlæg, findes det dog kun nødvendigt at kunne benytte arealerne i forbindelse med forundersøgelser og tilsyn.

Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser :Til nr. 5 og 6

Forslaget til en ændret formulering af § 14, stk. 1, 1. pkt., indebærer bl.a., at ordene »forundersøgelser« og »i kystbeskyttelsesøjemed« indsættes i bestemmelsen. På den måde præciseres det, at benyttelsen kun kan finde sted i kystbeskyttelsesøjemed, og at Kystdirektoratet vil kunne benytte kystnære arealer i forbindelse med det omfattende opmålingsprogram, der foregår på den jyske vestkyst med henblik på at overvåge kystudviklingen for eventuelt at kunne sætte ind med kystbeskyttende foranstaltninger.

Som noget nyt foreslås det, at den, der befinder sig på en grund i forbindelse med udførelsen af opgaver vedrørende kystbeskyttelsesforanstaltninger, på forlangende skal kunne legitimere sig og redegøre for formålet med tilstedeværelsen på ejendommen.

Med forslaget til ny § 14, stk. 2, sikres det, at der også gives ret til begrænset færdsel i relation til andre anlæg end kystbeskyttelsesforanstaltninger. Dette sker bl.a. for at sikre, at myndigheden kan kontrollere, om vilkår i en tilladelse er opfyldt.

Umiddelbart tænker man kun i bestemmelsen, at der skal være en ret til færdselsadgang og forundersøgelser i form af eksempelvis opmåling, som der udføres på vestkysten for at udføre en kystbeskyttende indsats, hvor der nødvendigt.

Det ville dog være en fordel ifm. med beregning af anlægsomkostninger mm. at udføre forundersøgelser. Men § 14 kan ikke bruges hertil."


Kystdirektoratet:

"Vi drøftede telefonisk i fredags (17-3-17), hvorvidt kystbeskyttelseslovens § 6 om ekspropriation giver kommunen mulighed for at anvende denne bestemmelse til at gennemføre forundersøgelser på anden mands jord.

Kystbeskyttelseslovens § 6, stk. 3 henviser bl.a. til § 99 i lov om offentlige veje, som giver hjemmel til adgang til en privat ejendom mhp. at foretage jordbundsundersøgelser mv.

Kystdirektoratet er ikke bekendt med, at en kommune indtil videre har gjort brug af denne bestemmelse.

Da lov om offentlige veje ikke hører under Kystdirektoratets ressort, kan vi ikke udtale os nærmere om denne bestemmelse, men jeg kan pege på, at Hanne Mølbeck og Jens Flensborg, Ekspropriation i praksis, 2007, s. 277ff omtaler den tidligere bestemmelse i § 45 i den tidligere gældende lov om offentlige veje."


Vores spørgsmål:
"Mange tak for dit svar nedenfor vedr. ekspropriation. Jeg har et spørgsmål mere vedr. ekspropriation.

Der står i ’Vejledning til lov om kystbeskyttelse’, Kystdirektoratet, 2009, på side 32:

Såfremt kommunalbestyrelsen beslutter, at et kystbeskyttelsesanlæg skal opføres på arealer, hvor ejeren ikke ønsker at deltage i beskyttelsen, vil der ikke kunne blive tale om ekspropriation. Et sådant indgreb må grundejeren tåle uden erstatning, da den beskyttelse, der opnås ved anlæggelse af kystbeskyttelsen, anses for at være mere værdifuld end den begrænsning i råderet over grunden, som følger af anlægget.

Betyder det, at hvis Byrådet har fremmet, og Kystdirektoratet har godkendt et kystbeskyttelsesanlæg, og anlægsarbejdet er projekteret mv. og skal til at i gang, så er en ekspropriation ikke nødvendigt på privat grund, hvis ejer ikke ønsker at deltage i beskyttelsen, da ejer skal tåle anlæggelsen uden erstatning?

Er det muligt at få at vide, hvilken lovhjemmel, der er grundlaget for denne tekst?"

 

Kystdirektoratet:

"Du spørger i din mail af 31. marts 2017, hvorvidt en ekspropriation ikke er nødvendig på privat grund, hvis ejer ikke ønsker at deltage i beskyttelsen, da ejer skal tåle anlæggelsen uden erstatning.

Det afhænger af en konkret vurdering, hvorvidt der skal foretages en ekspropriation. Afgørelsen af, om et indgreb er et ekspropriativt indgreb eller en erstatningsfri regulering, beror på en samlet vurdering af det pågældende indgreb, hvor navnlig følgende fire kriterier er centrale: 1. overføres der en ret til andre, 2. er indgrebet generelt eller konkret, 3. indgrebets intensitet og 4. indgrebets begrundelse. Afhængig af denne vurdering, er der således ikke altid behov for ekspropriation."

 

Juridisk afdeling:

"I den omtalte bog er blot en beskrivelse af reglen i vejloven, nemlig at kommunen forinden at selve ekspropriationssagen igangsættes har mulighed for at foretage forarbejder og undersøgelser.

Ved sager efter vejloven ved man på dette stade af sagen, at det vil ende med en ekspropriation, og det giver derfor god mening, at man allerede tidligt kan gennemtvinge forundersøgelser.

Kystbeskyttelseslovens § 6 lyder:

Stk. 1 Kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om ekspropriation til gennemførelse af kystbeskyttelsesforanstaltninger.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om at ekspropriere arealer med en offentlig myndighed eller et lag

som fremtidig ejer, hvis det af hensyn til kystens pleje eller kystbeskyttelsen må anses for at være af væsentlig

betydning, at myndigheden eller laget, jf. § 7, stk. 1, har ejendomsret til strandbredden, forlandet foran et dige eller en

kyststrækning, hvor der ikke findes sammenhængende grønsvær eller anden sammenhængende landvegetation.

Stk. 3. Ved ekspropriation i henhold til stk. 1 og 2 finder §§ 98-122 i lov om offentlige veje tilsvarende anvendelse,

idet kommunalbestyrelsen træder i stedet for vejbestyrelsen.

Ifølge ordlyden i stk. 3 er det således først ved ekspropriation, at reglerne i vejloven finder anvendelse. Og det skal være ekspropriation efter stk. 1 (eller stk. 2) dvs. til gennemførelse af kystbeskyttelsesforanstaltninger.

Man kan indvende, at det så er mærkeligt, at man har henvist til bestemmelsen i § 99 om forundersøgelser, men jeg tror blot at man har henvist til alle de processuelle regler i vejloven, nemlig §§ 98-122. – uden at se på, om hver enkelt giver mening i en sag efter kystbeskyttelsesloven.

Konklusion: Ud fra en ordfortolkning af lovgivningen må jeg fastholde, at der efter min vurdering ikke er hjemmel til at gennemtvinge forundersøgelser."


Bemærkninger til dialogen ovenfor er velkomne.

 

Med venlig hilsen

Maya-Maria Madslund

 

Log ind for at kommentere

Bilag

Afgørelse nmk-451-00003
afgørelse nmk-451-00001

Relaterede sider

  • Hvad er en "principiel" afgørelse?
  • Ledige vandløbs- og kyststillinger i Vordingborg Kommune
  • Krav til oplysninger ved anmodninger om kommunale fællesprojekter
  • Definition af "enighed" i forhold til en kystbeskyttelsesansøgning
  • Slagelse Kommune søger kystbeskyttelsesmedarbejder
  • Administrationsgebyr for administration af kystbeskyttelseslag (fx opkrævning af bidrag)
  • Varighed af projekter efter §1a - kommunale fællesporjekter
  • Hvad gør I? Lægger jeres kommuner ud for projektudarbejdelse? eller lægger den udgift på grundejerne?
  • Moms eller ej på bidrag til kommunalt fællesprojekt
  • Tilladelse til sandfodring i Rødvig

Faglige emner

Klima, energi og ressourcer
Natur og overfladevand
Kyster og strande

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt