Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341284 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
13. februar 2024 - 8:48

Når vi er fælles om datagrundlaget til de gode naturoplevelser

Flere store tværkommunale projekter har vendt blikket mod GeoFA fremfor at skabe egne databaser. Det giver uendelig meget mening at finde fælles fodslag; lokalt, regionalt såvel som nationalt – om data om turisme, outdoor og friluftsdata. Kommunerne og andre aktører vedligeholder kun data ét sted, men data kan let komme i spil i alle processer fra planlægning til udstilling. I artiklen præsenteres fire forskellige projektsamarbejders indfaldsvinkler og erfaringer med at have GeoFA inde som et fundament.
 

Geografiske Fagdata i GeoDanmark (GeoFA) er en frivillig samling af fællesoffentlige data, som vurderes at have værdi på tværs af kommunegrænser – både for myndigheder og andre eksterne anvendere. Det er frivilligt for myndigheder at benytte databasen til opbevaring og udstilling af data – og gratis for tredjepart at hente og anvende data lokalt.

I GeoFA registreres bl.a. friluftsdata som shelters, bålpladser, udsigtspunkter, badestrande, vandposter, toiletter og mange flere relevante faciliteter, når man f.eks. skal planlægge en vandre- eller cykeltur. Data fra GeoFA kan frit anvendes i andre platforme, hvor data præsenteres overfor brugerne, som fx appen Vestkysten, en rejseguide på ferien ved Vestkysten, eller udinaturen.dk, en guide til oplevelser i naturen. I GeoFA er således registreret næsten 14.000 km vandrerute, næsten lige så mange km cykelrute og over 900 shelters.

 

Vores fælles datarejse er forankret i GeoFA

Kommunerne har i mange år efterspurgt en løsning til at samle data ét sted nationalt. Selvom det er frivilligt at lægge sine data i GeoFA, slutter flere og flere kommuner sig til, og løbende bliver hullerne i datasættene lukket, så vi forhåbentlig dækker hele Danmark til sidst.

-Det er vigtigt, at GeoFA er let at arbejde med – og let at udvikle på, så registret kan imødegå myndigheds- og anvenderbehov generelt. Det går fint hånd i hånd med, at det ikke er en skal-opgave, men en opgave, der løses af de kommuner, som ser en værdi i at registrere og udstille data til tværkommunalt og eksternt brug, fortæller Line Hvingel, konsulent KL og tovholder for GeoFA-gruppen.

 

Synligheden er i højsædet (www.udinaturen.dk)

Vinteren er over os, og vi har allerede oplevet et Danmark dækket af et flot vinterlandskab klædt i sne, så fridagene kan give mulighed for gode naturoplevelser. Men hvor finder du ruten, som familien ikke lige kender i forvejen? Eller bålstedet hvor I kan mødes over en kop kaffe eller en skumfidus? Der findes et væld af sider online med turforslag – men med udviklingen af GeoFA er der nu mulighed for at lave et stærkt samlet overblik over friluftstilbud. En brugerundersøgelse viser, at borgerne netop efterspørger et samlet overblik over mulighederne i den danske natur. Det giver udinaturen.dk.

Udinaturen.dk er en national portal, der bygger på de gode friluftdata i GeoFA – og med over 1,4 mio. unikke besøgende i 2022 sender GeoFA og udinaturen.dk hvert år mange personer ud i naturen på gode friluftsoplevelser.

For kommuner og Naturstyrelsen, som også indberetter mange data til GeoFA, er fordelen, at data kun skal oprettes og vedligeholdes ét sted. Og alligevel når data enormt langt ud. Udover de mange brugere på udinaturen.dk trækker mange andre løsninger på de samme data, så indsatsen kommer flere gange igen. En af disse løsninger er OplevGudenaa.dk, som du kan læse mere om herunder.

For brugerne er fordelen, at det er let at finde ud af, hvor turen kan gå hen i de næste fridage – eller måske allerede i næste weekend.

 

Et let, fleksibelt og fremtidssikret valg (natur for alle)

I projekt ’Natur for alle’ (støttet af AAGE V. JENSEN NATURFOND og Friluftsrådets Udlodningsmidler) har vi en ambition om at forbedre kortlægningen og formidling af oplysninger om tilgængelighed til friluftsliv. Oplysninger som kommer mange til gavn, både personer med handicap, ældre og børnefamilier med barnevogne. Det kan være oplysninger om typen af belægning og stibredde, så en person i kørestol (eller rollator) ved, om en rute er egnet til en den kommende søndagstur. Vi arbejder primært med den fysiske tilgængelighed, men kvalificering af data kan også ske som et led i at forbedre webtilgængeligheden, som vi fx har sikret ved at tilføje alternativ billedtekst i datamodellen.

Vi har ønsket at skabe løsninger, som kommer mange til glæde og gavn – og som også har et liv efter projektperioden. Erfaringerne har vist, at isolerede projekt-databaser og formidlingssider hurtigt dør hen, når projektmidlerne slipper op.

Vi kiggede derfor mod GeoFA og mulighederne i fagdatabasen for friluftsliv, som stedet til at lagre data. Der har også været kommuner, som har set det som en klar forudsætning for at indgå i projektet, at GeoFA er den centrale database i de løsninger, vi lavede. Det bekræftede os i, at GeoFa er den helt rigtige investering for et kortlivet projekt som vores.

Det har forbløffet os, hvor åbne, løsningsorienterede og hurtige GeoFA har været i forhold til at samarbejde omkring vores ønsker til lagring af nye typer data. Vi har oplevet stor nysgerrighed, lydhørhed, og interesse for vores faglige baggrund for ønskerne til datastrukturændringerne. GeoFA har hjulpet med at kvalificere vores ønsker og løsningerne, så vi med afsæt i GeoFA kan udstille på udinaturen.dk og ikke mindst, at alle andre interesserede kan trække oplysningerne til brug på andre visninger.

 
 

Data spiller en central rolle (DKNT - cykelknudepunktsnetværk)

Der findes utroligt mange strækninger, som man kan cykle på i Danmark, nogle mere egnede end andre – så hvilke skal udpeges til at indgå i Danmarks nye cykelknudepunktsnetværk? Det skal ikke mindre end 15 datakilder hjælpe til at afgøre. En af de vigtigste datakilder er GeoFA.

9 kommuner har i løbet af 2023 haft fokus på at opdatere friluftsdata i GeoFA til gavn for udpegning af første råskitse af 9 kommunale netværk. Efterfølgende bruges data og lokalt kendskab som støtte til validering af netværket.

Data spiller en helt central rolle i projektet, da det skal bidrage til at sikre ensartethed og høj kvalitet i det endeligt udpegede cykelknudepunktsnetværk. Data i GeoFA kommer også til at spille en rolle i drift og videreudvikling af netværket, da erfaringer fra lignende netværk i andre lande viser, at cykelknudepunktsnetværk konstant udvikles og tilpasses omgivelserne. Her kan gode opdaterede data bidrage til effektiv og ressourcebesparende tilpasning.

Sidst, men ikke mindst, så vil GeoFA også spille en central rolle i udstilling af cykelnetværket, da hele eller dele af godkendte kommunale cykelknudepunktsnetværk vil blive registreret her og udstillet fra foråret 2024.

 

Et afsæt for et stærkt tværkommunalt samarbejde (www.oplevgudenaa.dk)

Oplevgudenaa.dk er et digitalt kort, der skal gøre det lettere for brugere og gæster at finde diverse friluftsmuligheder omkring Gudenåen. For at sikre størst mulig værdi for brugerne, er løsningen beriget med data fra andre datasamlinger.

Syv kommuner (GudenåSamarbejdet) plus et par nabokommuner og tre enheder i Naturstyrelsen har samarbejdet om friluftsdata gennem flere år. GeoFA har gjort dét samarbejde meget nemmere! For bare seks år siden lå dataene flere forskellige steder, og der var stor forskel på, hvem der havde fokus på opgaven at inddatere friluftsdata, og hvor højt den blev prioriteret.

Kommunerne fik mange tilbud om diverse apps, der i et snuptag kunne løse det hele – men udfordringen var og er jo ikke kun en smart app eller frontend, men valide data, der opdateres. Udfordringen er at have få steder at samle data fra. At have én landsdækkende database, hvor vi lægger alle vore friluftsdata, og hvor de hentes til både oplevgudenaa.dk, til udinaturen. dk og kan hentes til andre apps og brugerflader, har i høj grad løst det og gjort det hele meget nemmere, når der skal arbejdes på tværs af mange organisationer!

Den største udfordring var og er elementer, typisk ruter, der går på tværs af kommunegrænser og grænser stat-kommune. Brugerne er nemlig ligeglade med, om den del af fx Trækstien, de går på, er ejet af Staten, Silkeborg, Viborg, Favrskov eller Randers kommune. Vi har fundet én model omkring Gudenåen, andre en anden – kodeordet er samarbejde og dialog. NB. Og i stedet for at købe nye apps, genbruger vi den samme løsning andre steder – fx oplevhorsensfjord. dk.

 

Koordinationen opstår gennem GeoFA

Ud over at vi hver især har haft glæde og indbyrdes synergi ud af at arbejde med at berige de samme data gennem GeoFA, så sikrer platformen os også et samarbejdsforum med mulighed for at udveksle erfaringer og tips og tricks – f.eks. fornuftige dataregistreringsaftaler i projekterne. De forskellige projekter mødes med medlemmer fra GeoFA-arbejdsgruppen den første fredag i hver måned.

Derudover sørger vi for at udnytte, at de kommuner, der går på tværs af projekterne, er med til at binde vores indsatser sammen.

 
Foto: Ebbe Pedersen
 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Line Hvingel
KL og GeoDanmark, GeoFA
Anna Schouboe Thøgersen
Naturstyrelsen, Udinaturen.dk
Lærke Falstaff
Videncenter om Handicap, Natur for alle
Mette Rohde Böwadt
Dansk Kyst og Naturturisme, Bedre vilkår for cykelturismen i Danmark
Gunhild Øeby Nielsen
GudenåSamarbejdet, oplevgudenaa.dk

Bragt i

Teknik & Miljø - Januar/Februar 2024

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Grænsekrydsende planlægning
  • Teknik & Miljø - Februar 2025
  • Teknik & Miljø - Januar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Januar 2025
  • 2024 i faggrupperne

Faglige emner

Digital forvaltning

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt