Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341407 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
10. januar 2024 - 14:26

Kommunerne kan forbedre de fælles data om oversvømmelser

Vandets bevægelser på terræn i forbindelse med skybrud, stormflod og længerevarende regn stopper ikke ved kommunegrænsen. Vi står derfor med en kollektiv udfordring, som fordrer fælles indsatser, der understøtter bedre og flere geografiske data til klimatilpasning og planlægning. Og med bedre brug af kommunernes lokalkendskab og viden, kan vi styrke den dataunderstøttede vandløbsforvaltning og klimatilpasning på tværs af kommunegrænser.
 

Forvaltningen af vores arealer, beslutninger om infrastrukturinvesteringer, byplanlægning, klimatilpasning og beredskab bygger alt sammen på geografiske analyser. Analyserne bygger på geografiske data, såkaldte geodata, og jo flere geodata vi har af høj kvalitet, jo mere præcise analyser kan vi foretage. Og jo bedre analyserne er, jo mere sikkert bliver grundlaget for de beslutninger, der træffes om den bæredygtige udvikling af vores samfund. Med en historisk våd juli måned efterfulgt af stormflod og oversvømmelser i efteråret 2023 er det tydeligt, at vi fortsat har meget at lære ift. håndteringen af vand på terræn. For det ekstra vand er ofte uønsket, særligt de steder hvor det fører til oversvømmelser af ejendomme og vigtig infrastruktur. Disse oversvømmelser er dyre, og det kan betale sig at forebygge, at vandet samler sig de forkerte steder.

I Danmark har vi takket være velfungerende fællesoffentlige samarbejder gode muligheder for at foretage indledende screeningsanalyser af, hvor i landet, der er risiko for oversvømmelse. Og der arbejdes hvert år på at indsamle og vedligeholde geografiske data i regi af det fællesoffentlige samarbejde GeoDanmark, som består af landets 98 kommuner og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI).

 

Kommunal kvalitetssikring skaber bedre data og analyser til klimatilpasning

SDFI og kommunerne har igennem GeoDanmark-samarbejdet et fælles ansvar for det løbende vedligehold af et grunddatasæt, der kaldes det hydrologiske tilpasningslag. Tilpasningslaget ligger sammen med Danmarks Højdemodel til grund for, at SDFI en gang om året kan beregne og udstille en række hydrologiske data, der kan bruges til screening for oversvømmelsesrisici.

Disse data bruges bl.a. på tværs af offentlige myndigheder i kommuner og stat, af private virksomheder, af forskningsinstitutioner og af rådgivere. SDFI’s hydrologiske data, som tilpasningslaget bruges til at beregne, vises f.eks. i det Hydrologiske Informations og Prognosesystem, HIP, og i klimatilpasnings- og arealanvendelsesværktøjet til kommunale miljø- og planmedarbejdere, KAMP.

Når geodata tages i brug og indgår i større beslutninger om klimatilpasning, arealanvendelse og anlægsinvesteringer, er det vigtigt, at de er så korrekte som muligt. Og kvaliteten af de hydrologiske datasæt, afhænger af kvaliteten af tilpasningslaget.

Men SDFI har ikke det fornødne lokalkendskab til selv at kunne kvalitetssikre tilpasningslaget. Det er derfor vigtigt, at hver enkelt kommune forholder sig til tilpasningslaget og sørger for løbende at opdatere datasættet, f.eks. når der af kommunens entreprenører foretages ændringer i terræn i forbindelse med ændringen af infrastrukturanlæg o.lign.

I regi af GeoDanmark afholdes der derfor i perioden 2022 – 2024 løbende læringsforløb for kommunale vandløbs- og geodatamedarbejdere med vejledning og support i, hvordan tilpasningslaget ajourføres og kvalitetssikres. Der udbetales en kompensation for arbejdsindsatsen, som er finansieret af projektet ”Videreudvikling af det hydrologiske tilpasningslag” under regeringens Digitaliseringsstrategi for 2022-2025 med støtte fra EU. Læs mere herom på GeoDanmarks hjemmeside (Kvalitetsløft af det hydrologiske tilpasningslag - geodanmark).

 

Kommunale data om vandløbsskikkelser rummer potentiale for langt bedre anvendelse

Et andet datasæt, som rummer potentiale for at fremme dataunderstøttet vandløbsforvaltning og klimatilpasning på tværs af kommunegrænser, er kommunernes data om vandløbsskikkelser.

Ved at stille kommunale data om vandløbsskikkelser frit tilgængelige for andre aktører, vil den enkelte kommune kunne spare sagsbehandlingstid og samtidig bidrage til et bedre, fælles datagrundlag for planlægning og klimatilpasning.

Kommunerne udarbejder som vandløbsmyndighed regulativer for offentlige vandløb. Et vandløbsregulativ indeholder bl.a. bestemmelser om et vandløbs fysiske tilstand, der f.eks. kan beskrives som en geometrisk skikkelse for vandløbet (tværprofildata) kombineret med en række andre geografiske informationer.

Vandløbsskikkelsesdata bruges traditionelt i den kommunale vandløbsadministration, men rummer potentiale for en langt bredere anvendelse i forbindelse med f.eks. planlægnings- klimatilpasnings- og beredskabsopgaver. Ud over opmåling, vandløbsregulativudarbejdelse, regulativkontrol og vandløbsvedligehold håndterer den enkelte kommune derfor i dag løbende enkelthenvendelser fra rådgivere, borgere og andre, som kan se værdi i kommunens vandløbsskikkelsesdata, og som f.eks. ønsker at bruge opmålte tværprofildata i forbindelse med analyser af potentiel oversvømmelsesrisiko.

Der er med andre ord aktører udenfor kommunerne, som har interesse i data om vandløbsskikkelser. Der findes derfor en fælles, national digital infrastruktur, som understøtter delingen af den enkelte kommunes data om vandløbsskikkelser et samlet, offentligt tilgængeligt sted. Løsningen driftes hos SDFI, der har et fælles forretningsejerskab for løsningen sammen med kommunerne i regi af GeoDanmark, og data, der deles igennem den fælles infrastruktur, udstilles på SDFIs datadistributionsplatform Dataforsyningen. Herfra er de delte kommunale vandløbsskikkelsesdata tilgængelige som download og webservices. Derudover vises de delte data på Det Hydrologiske Informations- og Prognosesystem, HIP, hvor det bl.a. er muligt at sammenholde tilgængelige vandløbsskikkelsesdata med en række forskellige andre informationer, der er relevante i forbindelse med klimatilpasning og planlægning. De kommuner, der ønsker at få deres data om vandløbsskikkelser ud og leve, kan finde vejledning og hjælp på GeoDanmarks hjemmeside.

Ved at kommunerne stiller deres vandløbsskikkelsesdata til rådighed for andre aktører, skabes der værdi for de anvendere, der ønsker at bruge data på eksisterende og nye, innovative måder, samtidig med at den enkelte kommune vil opleve forenklede arbejdsgange og reduceret tid brugt på henvendelser, der vedrører rekvirering af lokale vandløbsskikkelsesdata.

 

Hvad er...?

- Danmarks Højdemodel (DHM)

DHM indeholder detaljeret information om højdeforholdene i Danmark og giver mulighed for at producere detaljerede og præcise kort. Højdemodellen bliver indsamlet med laserscanner fra fly og udgør grundlaget for de terrænmodeller og overflademodeller, som SDFI
udstiller på hhv. Datafordeleren og Dataforsyningen.
SDFI opdaterer højdemodellen med 1/5 af Danmarks areal årligt. Højdemodellen er bl.a. udgangspunktet for en række hydrologiske datasæt, der gør det muligt at screene for oversvømmelsesrisiko.

- Det Hydrologiske tilpasningslag

Det hydrologiske tilpasningslag er et GeoDanmarkgrunddatasæt, som blev etableret under Grunddataprogrammet mhp. at kunne foretage screeninger af risiko for oversvømmelser.

Ved hjælp af et korrekt tilpasningslag kan man med Danmarks Højdemodel beregne, hvor i Danmark der er størst risiko for, at der vil samle sig vand på terræn.

Kommunerne spiller en vigtig rolle ift. at sikre et korrekt hydrologisk tilpasningslag, fordi kommunerne med deres lokalkendskab ved, hvor der er rørlagte vandløb, underføringer, pumpestationer og andre usynlige vandpassager, som ikke kan ses på et luftfoto, men som er væsentlige at tage højde for, når man regner på, hvor vandet vil samle sig.

- Skikkelsesdata for vandløb

Vandløbsskikkelsesdata er en samlet betegnelse for en række geografiske informationer, herunder tværsnitsprofiler og informationer om tilløb og brønde, der tilsammen siger noget om et givent vandløbs udformning og egenskaber.

Som vandløbsmyndighed kan den enkelte kommune stille data om vandløbenes skikkelser tilgængeligt for andre eksisterende og potentielle anvendere via SDFIs Dataforsyning og det Hydrologiske Informations- og prognosesystem: https//hipdata.dk
Se mere på GeoDanmarks hjemmeside.

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Geograf
Louise Lillith Magdalena Johansson
SDFI
Geograf
Anja Schäffer Strecker
SDFI

Bragt i

Teknik & Miljø - December 2023

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Grænsekrydsende planlægning
  • Teknik & Miljø - Februar 2025
  • Teknik & Miljø - Januar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Januar 2025
  • 2024 i faggrupperne

Faglige emner

Digital forvaltning

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt