Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341427 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
6. november 2017 - 14:48
KTCs årsmøde 2017

Kommuner og selskaber i dynamisk tango

Fælles målsætning og vilje til at danse i takt er nødvendig, hvis der skal skabes synergier og dynamik mellem selskaber og kommunerne. Det var en af konklusionerne på KTCs årsmøde 2017, som blev afholdt i Hillerød.
 
 

-Velkommen til alle 214 deltagere, her på KTCs årsmøde 2017. Og en særlig velkomst til forsyningsvirksomhederne, til stat, regioner, kommuner og private virksomheder. Velkomstordene var Søren Gais Kjeldsens, formand for KTC, som åbnede årets store KTC begivenhed, på Frederiksborgcentret i Hillerød. Temaet for årsmødet var ”Kommuner og selskaber – sammen kan vi mere”. Et tema der blev sat på spidsen i løbet af formiddagens plenumprogram.  

 
 

Afstand og sammenhæng

Søren Gais Kjeldsen lagde i sin velkomsttale vægt på at der rør sig rigtig meget, også politisk, på forsyningsområdet lige nu. Han kom dog også ind på nogle mere jordnære ting, som KTCs medlemmer skal arbejde på fremadrettet:

- Klima og den grønne omstilling er også et vigtige fokuspunkter. En af de helt store udfordringer bliver at vælge den rigtige teknologi. Det handler om store investeringer, som skal holde i mange år, 20, 30, 40 år, sagde Søren Gais Kjeldsen og bemærkede samtidig, at det var vigtigt at tage hul på en armslængde-diskussion.

- Har selskaber og kommuner samme mål? Hvor stor afstand skal der være mellem kommuner og forsyninger? spurgte Søren Gais Kjeldsen retorisk, og replicerede, at sammenhæng er altafgørende.

 
 

Der skal to til tango

Som i en tango, skal man i nogle perioder danse tæt - andre gange have lidt længere armslængde til sin partner. På samme måde skal de kommunalt ejede selskaber og kommunerne vide, hvornår der skal danses tæt og i takt, og hvornår man skal give plads og slippe hinanden. I den afsluttende paneldiskussion, som Susan Münster, Indehaver af SUMUS, var tovholder på, var der referencer til armslængde-diskussionen, fra samtlige paneldeltagere.

’360 graders perspektivet på de kommunale selskaber’, var titlen på debatten, som skulle komme hele vejen rundt om, hvordan vi også i fremtiden håndterer udfordringerne med at skabe sammenhængende løsninger, til gavn alle.

På podiet stod: Carl-Emil Larsen, Direktør i DANVA. Lars Goldschmidt, bestyrelsesformand Bornholms Energi- og Forsyning A/S. Carsten Toft Boesen, bestyrelsesformand for FRI og Adm.dir. i Niras, og Hanne Stensen Christensen, direktør i Lejre Kommune, og medlem af KTC.

 
 

En skilsmisse med følger

Egentlig var det svært at spore den store uenighed blandt paneldeltagerne. Alle var stort set enige om, at samarbejde har afgørende betydning. Carl Emil Larsen roste KTC for at vælge en rigtig god overskrift for årsmødet:

-For det er samarbejde det hele jo handler om. Også med de private. Hvis I læser FRI´s seneste oplæg, ”Danmarks Forsyningssektor 2035 – Fire mulige scenarier”, så ligger der også her en invitation til samarbejde. Og det er specielt i forhold til centraladministrationen vi – selskaberne og kommunerne – skal stå sammen. Selskabsudskillelsen i 2010 VAR en skilsmisse. Mange i Danmark syntes det var en dårlig idé. Af hensyn til ”børnene/kunderne” skulle vi arbejde sammen. Skilsmissen har dog sat fokus på innovation, sagde Carl Emil Larsen, og understregede, at der har været et fantastisk samspil mellem kommunerne og selskaberne omkring klimasikring.

-Vi udarbejdede ”Vi forsyner Danmark” (replik til Regeringens forsyningspolitik, efteråret 2016. red) med bl.a. Dansk Fjernvarme, og vi synes at forsyningerne skal forblive under kommunalt ejerskab. Kommunerne er både ejer, leverandør og kunde i forhold til forsyningerne. Vi ser gerne at ejerne, kommunerne, laver en ejerskabspolitik, understregede han, og efterspurgte, at kommunerne blev endnu mere aktive.

-Hvad vil I med forsyningerne?, var hans udgangsreplik.

 

Kompetencer - en mangelvare

Lars Goldschmidt, lagde ud med at fremhæve, at det fagligt set er et meget svært område, og derfor også farligt at sætte lægfolk til at styre:

-Vi har med ”bøh-tosserne” at gøre i mange af bestyrelserne, og her mener jeg de lokale politikere. Det er ikke særlig godt. Det at være i stand til at føre en dialog med ledere om forandringer er meget vigtig. I små samfund er den største del af bestyrelsen inhabil. Fx på Bornholm, hvor alle er i familie med hinanden, sagde Lars Goldschmidt og understregede vigtigheden af få kompetence ind i bestyrelserne, fordi der er så meget jura i netop det arbejde.

-Kompleksiteten i verden er vokset hurtigere end kompetencerne i bestyrelserne. Og der er meget snavs i dele af sektoren, specielt forsyningssektoren, antydede han, uden dog at gå i detaljer.

 
 

Fire forskellige scenarier

Carsten Toft Boesen, påpegede at der med Regeringens forsyningsstrategi, blev foldet et effektiviseringsben ud, med indbyggede risici:

-Der er en risiko for, at man ikke får set på forsyningsområdet på den lange bane. Derfor har vi i FRI spurgt, hvordan kunne vi blive en relevant samarbejdspartner? Derfor har vi netop udgivet den trykte strategifolder ”Danmarks forsyningssektor 2035 – Fire mulige scenarier”. Her folder vi hele spillepladen ud, med fire forskellige bud på samfundsmål. Og vejen til effektivitet er innovation.

 
 

Demokratisk kontrol

Hanne Stensen Christensen gjorde opmærksom på, at panelet skulle huske at inddrage affaldssektoren og beredskabssektoren – ikke kun forsyningerne.

-Og hvad vil ejerne så med selskabet? Nogle gange virker det omvendt!, sagde hun og understregede af kommunerne skal være opmærksomme på alle de fora der er, og hvordan de skal agere.

-Skal vi bevare den demokratiske kontrol af selskaberne, så skal vi være opmærksomme på politikerne. Det sikrer en sammenhæng mellem ejere og kommuner, at det er kommunalpolitikere som sidder der.

-Og affaldssektoren? Hvordan finder vi ud af at få det til at fungere i mellem dem, internt? Det er ikke helt enkelt, sagde Hanne Stensen Christensen, og fremhævede endnu en problematik:

-Vil ejerne altid det samme? Nogle gange er der jo flere kommuner der er ejere. Og vil de det samme? Hvad sker der når der skal spare? Hvordan bliver man enige om det?  

 
Hanne Stensen Christensen
 

Kommunen som den sultne løve

I den efterfølgende debat, lagde Susan Münster ud med at spørge debattørerne, om de overhovedet var uenige på nogen punkter? Selvom det var vanskeligt, umiddelbart, at spore de store uoverensstemmelser, kom der dog alligevel nogle forskelle frem i takt med, at debatten skred frem. Blandt andet påpegede Carsten Toft Boesen at:

-Kommunalt ejede selskaber der sideløbende driver rådgivende virksomhed – dét synes jeg er en idiotisk idé, proklamerede han tydeligt.

Hanne Stensen Christensen så også en udfordring i, hvordan man håndterer ejerne:

-Og det er vigtigt, man overvejer, hvem der sidder i bestyrelserne, var hendes klare mening.

Carsten Toft Boesen replicerede, at det handler om at forstå rammevilkårene, som man arbejder indenfor – og forstå rollerne.

Det var Carl Emil Larsen dog ikke helt enig med ham i:

-Det er jeg uenig med dig i. Det afhænger af rammevilkårene. Hvis man udsulter kommunerne, så bliver de til sidst som en sulten løve - så sælger de selskabet. Det oser den nuværende forsyningsstrategi af. Jeg håber ikke det ender der. Nogle kommuner har allerede solgt ud af arvesølvet, forklarede han.

 
 

Konkurrenceudsættelse eller glidebane?

Lars Goldschmidt mente også, at det var en udfordring her:  

-Det er hjernedødt at tro, man kan ordne det hele med privatisering. Forestillingen om, at denne sektor egner sig til privatisering er meget, meget farlig.

Carsten Toft Boesen var slet ikke enig på det punkt. Han havde ikke noget imod privatisering:

-Monopoler er ikke gode. Man kan sagtens udsætte noget af driften for konkurrence, var Carsten Toft Boesen replik. Han understregede også, at det vil blive dyrere over tid at gøre det selv, i selskaberne, i stedet for i det private.

Carl Emil Larsen fremhævede de store eksportmuligheder i branchen:

-Vi skal hjælpe dansk eksport. Vi skal være showcase. Det vil vi gerne, men vi skal betales for det, Det vil skabe lokal udvikling.

-Men vi skal ikke spekulere for kundernes penge, replicerede Lars Goldschmidt:

-Vi skal se på kompetenceparameteret. Vi skal være præcise på, hvad vi skal have af kompetencer – og vi skal være selvkritiske. For eksport er vi slet ikke dygtige til, lød hans tilbagemelding.

 

 
 
 
Tom Elmer Christensen, KL
 
 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Når man taler om solen, så skinner den
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Februar 2025
  • Teknik & Miljø - Januar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Januar 2025
  • 2024 i faggrupperne

Faglige emner

Forsyning
KTC Foreningen
Klima, energi og ressourcer

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt