Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341415 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
20. december 2015 - 10:50
REFORM FREMFOR LIBERALISERING

Liberalisering af planloven er ikke vejen frem

Center for Landdistriktsforskning anbefaler en reform frem for en ensidig liberalisering af planloven. En reform af planloven som vil gøre loven tidssvarende, mere enkel at tolke og implementere. På baggrund af en granskning af tre kommuners landzoneadministration konkluderer en rapport fra Center for Landdistriktsforskning, at der er behov for nye redskaber – en national balancenøgle - der kan sikre en bæredygtig udvikling af nye landskaber i takt med, at vi udnytter arealer.

På Center for Landdistriktsforskning (CLF, Syddansk Universitet) udgav vi i juni 2015 rapporten Erhvervsudvikling med Planloven som medspiller, som bygger på en granskning af landzoneadministrationen i Langeland, Vejen og Hjørring kommuner. De tre kommuner har, med forskelligt geografisk og landskabeligt udgangspunkt, bidraget til en detaljeret indsigt i sammenhængen mellem strategisk planlægning for erhvervsudvikling, og den meget praksisnære håndtering af enkeltsager i perioden fra 2008-2014. Billedet af erhvervsudviklingen i de tre landdistriktskommuner modsvarer den generelle udviklingstendens, hvor der ses en flytning af det erhvervsmæssige tyngdepunkt fra produktion hen imod mere serviceorienterede virksomheder. Kommuners fastlæggelse af bymønstre i kommuneplanernes hovedstruktur kan være med til at prædeterminere erhvervsudviklingen i retning væk fra landdistrikterne, når disse i rammeplanlægningen lokaliseres i hovedbyerne. Det er helt legitime kommunalpolitiske prioriteringer, som dog ikke kan tillægges planloven.

Gennemgang af sagsforløb

For at demonstrere forholdet mellem planlægningen og oplevelsen af landzoneadministration set fra iværksætternes synsvinkel, gennemgår rapporten en række udvalgte virksomheders sagsbehandlingsforløb. Nogle har været yderst tilfredse med kommunens sagsbehandling og rådgivning, mens andre har givet anledning til kritik. Oplevelsen af utilfredshed går i høj grad på de langvarige sagsbehandlingsprocedurer, hvor der er mange interessenter involveret, herunder hvor Naturstyrelsen er myndighed, eller hvor sager indbringes for Natur- og Miljøklagenævnet. Der er også eksempler på et misforhold imellem tildelinger af LAG-midler til en erhvervsopstart, der efterfølgende får et afslag fra den kommunale sagsbehandling. 

Samlet set kritiseres sagsbehandlingen for at være tidskrævende, for at mangle transparens og for en risiko for vilkårlighed, da der er tale om enkeltsagsbehandling. De til tider langtrukne sagsgange er af afgørende betydning for ansøgervirksomhedernes overlevelse i en opstartsfase, og usikkerheden omkring procedurer opleves ikke tilfredsstillende. Kommunernes begrundelser for både tilsagn og afslag er derudover ofte kortfattede, og deres informationsværdi for ansøgerne og for fremtidige ansøgere er begrænsede. Rapporten peger her på, at iværksættere i højre grad kan hjælpes på vej af en mere systematiseret vejledning, hvor kommunerne kunne tage ansvaret for at koordinere myndighedsbehandlingen mellem flere lovgivninger.

En af hovedkonklusionerne i rapporten er altså, at det næppe kan tillægges planloven i sig selv, at erhvervsudviklingen i landdistrikterne bremses, men snarere den ressourcekrævende koordinering mellem flere myndigheder, klageinstanser og love.

Nye erhvervsformer

Kystzonen og den historiske Strandbeskyttelseslinje er genstand for dilemmaer mellem ønsket om på den ene side at fremme erhvervsudvikling til turisme og på den anden side at bevare den danske kystzone som en national naturressource. Kommunerne i undersøgelsen anerkender, at der er behov for at passe på herlighedsværdierne i kystzonerne, blandt andet for at skabe et langsigtet bæredygtigt forretningsgrundlag for turisme- og fritidsorienterede virksomheder.

Samme hensyn er relevante for andre livsstilsorienterede virksomhedsformer, som aktivt benytter landskaber og natur som ressource i deres virksomhed. Man kan dog med reference til ovenstående om planloven som medspiller sige, at de to kystkommuner, der indgår i rapporten, ikke har brugt planlovens eksisterende redskaber til at skabe et gennemarbejdet grundlag for nye former for erhvervsmæssig udvikling i kystnærhedszonen. 

En gennemgang af sagerne viser, at langt størstedelen af ansøgerne får en tilladelse, men også at især afvejninger ift. landskabelige hensyn er en tidskrævende udfordring for yderkommuner, der i stigende grad vægter turismeerhvervet højt. Udfordringerne består her i, at nye former for erhverv som sundhedsservices, fritidsaktiviteter og små værksteder, der ikke umiddelbart er tradition for at indpasse i landskabet, enten får afslag eller skal argumentere længe for deres sag. Her er der et udtalt behov for at se på, hvordan kommunerne med en højere grad af landskabsarkitektonisk faglighed kan planlægge for, imødekomme og facilitere disse nye erhvervsformer. 

En af hovedkonklusionerne i rapporten er altså, at det næppe kan tillægges planloven i sig selv, at erhvervsudviklingen i landdistrikterne bremses, men snarere den ressourcekrævende koordinering mellem flere myndigheder, klageinstanser og love. Forvaltningsprocesserne kan trænge til en opstramning. Kommunerne oplever, at borgere og politikere ikke altid kan gennemskue lovgivningens kompleksitet, og at det udgør en stor barriere for at udfolde de nuværende rammer i planloven. Derudover er det tydeligt, at de producerende erhverv, der ofte skaber mange arbejdspladser, ikke står i kø for at slå sig ned i landdistrikterne, da disse erhvervsformer ofte prioriterer ud fra helt andre parametre end landlig beliggenhed.

Herlighedsværdier i bred forstand

De ’mere uhåndgribelige kvaliteter’ af det åbne landskab er ikke nærmere defineret i planloven. Men implicit spiller landskabelige herlighedsværdier en stor rolle i landzoneadministrationen, hvor der skal tages hensyn til begrebet landskabelige kvaliteter i meget bred forstand. Størsteparten af det danske landskab er dog opdyrket landbrugsjord, skove og søer og således de elementer, der danner udgangspunkt for samfundets opfattelser af, hvad natur og landskaber er.

Naturbeskyttelses- og museumsloven udpeger landskabelige elementer, herunder for eksempel klitter, skovbryn, levende hegn og forskellige terrænformer, der søges beskyttet og reproduceret. Men landskabet er ikke statisk, men forandres og reproduceres naturligt, også gennem samfundsmæssige aktiviteter, herunder ikke mindst i landbruget, hvor fx skiftende afgrødevalg har stor betydning forkulturlandskabernes materielle udtryk.

En bred vifte af menneskelig aktivitet bidrager til forandringer i det åbne landskab, herunder fx skovbruget, infrastrukturelle anlæg, dræning, ud- og genopretninger af åer, retablering af grusgrave og planlagte rammer for naturpleje i form af fx afgræsninger og høslet. Landskabet er i meget høj grad kultiveret, og kun de åbne kyster fremstår i dag ’naturlige’ i den forstand, at naturens egne processer råder uden nævneværdig menneskelig indblanding. 

Landzoneadministrationen skal foretage en faglig interesseafvejning i dette komplekse og dynamiske landskabsbillede, og selv om der i stigende grad tilvejebringes konsoliderede kortlægninger, er det omfattet af en grad af subjektiv fortolkning.

Iøjnefaldende særstatus

I en moderne virkelighed er det i den sammenhæng iøjnefaldende, at landbruget opretholder en særstatus og har lempeligere vilkår end andre erhverv på landet. Landbruget er som beskrevet ovenfor i høj grad medproducent af det åbne kulturlandskab, der samtidig er attraktivt for bosætning, turisme og i sameksistens med andre former for erhverv.

Der bliver i fremtiden mere kamp om pladsen og flere konfliktende interesser om arealanvendelsen, der nødvendiggør en modernisering af planloven på måder, så der sikres en transparens og retssikkerhed for alle, både grundejere, brugere og naboer. Derudover er der et udtalt behov for at anerkende de langsomme processer, der kendetegner naturen, hvilket indebærer en planlægning, der udvikler og fastholder en beskyttelse af landskaber med et langsigtet perspektiv for at imødekomme biodiversitet, sikre bæredygtige produktionsvilkår, beskyttelse af særlige naturtyper og støtte landskabsoplevelser.

En liberalisering er næppe vejen frem imod at opnå den komplekse balance mellem beskyttelse og benyttelse i et konkurrenceudsat kulturlandskab. Der er i stedet behov for at udarbejde en national balancenøgle, et helt nyt redskab, der skal sikre, at alle aktører, uanset om det gælder by- eller landzoner, skal bidrage til en fælles forbedring af de arealressourcer, der vil komme et øget pres på.

Anbefaler reform

Center for Landdistriktsforskning anbefaler en reform frem for en ensidig liberalisering. En reform af planloven har til formål at gøre loven tidssvarende, mere enkel at tolke og implementere. Den skal understøtte brede samfundsinteresser og forebygge arealkonflikter gennem naturplanlægning, energiplanlægning og udvikling af produktionslandskaberne, og den skal tilstræbe kvalitet og udvikling af nye landskaber til gavn for en multifunktionel bæredygtig anvendelse.

En liberalisering er næppe vejen frem imod at opnå den komplekse balance mellem beskyttelse og benyttelse i et konkurrenceudsat kulturlandskab. Der er i stedet behov for at udarbejde en national balancenøgle, et helt nyt redskab, der skal sikre, at alle aktører, uanset om det gælder by- eller landzoner, skal bidrage til en fælles forbedring af de arealressourcer, der vil komme et øget pres på.

Med andre ord: Når noget tages fra, skal noget lægges til.

Rapporten kan hentes på www.sdu.dk

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Ph.d. studerende
Hanne Bat Finke
Syddansk Universitet

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Den grønne trepart: Morsø-nøglen åbner døre for lodsejernes forståelse og forhandlingslyst
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Grænsekrydsende planlægning
  • Hvem udvikler vi ikke byerne til?
  • Teknik & Miljø - Januar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Januar 2025

Faglige emner

Plan

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt