Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341457 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
20. marts 2015 - 8:00
Svovl i skibsbrændstof

Ren luft oser af nye udfordringer

Når svovlindholdet i skibsbrændstof nedsættes med 90 procent, ændrer det søfartens konkurrencekraft i forhold til andre transportformer. Gevinsten afhænger derfor af den fremtidige forsyning af alternativt brændstof, og hvordan transport af gods og passagerer tilrettelægges i fremtiden.

Den 1. januar 2015 trådte nye regler for svovlindhold i skibsbrændstof i kraft. Skibene må nu højst bruge brændstof med 0,1 pct. svovl, når de sejler ind i den Engelske Kanal eller runder Skot­land og går ind i de danske farvande og Østersøen, med mindre de på anden vis nedbringer svovludledningen. Udenfor kan de fortsætte med 1,0 pct. svovl i skibsbrændstoffet.

Danske Havne hilser det velkom­ment, at det lavere svovlindhold kan bidrage til at reducere udledning af partikler med en tredjedel. Sundheds­skadelige partikler, der flyver ind over land og kan påvirke mennesker og miljø. Erhvervshavnene ligger typisk midt i byen, og derfor er de nye krav en fordel for de mennesker, der bor og ar­bejder i byen. Der kommer renere luft, men kravet er også en udfordring for transporterhvervet.

Der er flere måder at imødekomme kravet på. Skift til svovlfattigt brænd­stof, strøm fra landkabel eller flydende naturgas eller installation af røgrens­ning. Men der er ikke noget quick-fix.

Skibe på flydende naturgas

Krav om mindre svovl i skibes brændstof baner vej for, at skibe bruger flydende naturgas (LNG) som et alternativ til traditionelt brændstof.

LNG er ikke nyt. I 50 år har LNG sektoren haft et pletfrit ry uden ulykker af nogen art. LNG er 162 grader koldt, og derfor følger man nogle bestem­te procedurer ved håndteringen. Løsningen er kun realistisk for nye skibe.

Der er tre forskellige måder at håndtere LNG bunkring på:

1. Skib til skib fortøjet ved kaj eller til søs

2. LNG fra lastbil enten ved kaj eller på en anløbsbro

3. LNG til skib fra en LNG terminal

EUs mål er, at der i alle væsentlige europæiske havne i 2030 skal være mulighed for at tanke LNG. Fristen er blevet rykket fra 2020 til 2025 og igen til 2030. Så det er ikke kun i Danmark, at et brud med traditionelt brændstof er vanskelig.

Det norske rederi Fjord Line sejler fra tre forskellige steder i Norge til Hirtshals Havn. De har købt nye færger, der kan sejle på LNG. Hidtil har det ikke været muligt at tanke LNG i Danmark, og brændstoffet er derfor blevet leveret med tankbil fra Norge.

Transportmønstret kan ændres

De krav, der stilles til kvaliteten og arten af skibsbrændstof, betyder, at der kommer ekstra omkostninger på at transportere godset i området med svovlkrav. Afhængig af skibets størrelse og fart kan det være helt op til mellem en ½ og en hel million kroner på rejsen fra den Engelske Kanal ind i Østersøen og retur. Det betyder, at der kan være store gevinster for vareejeren ved at omlægge transporten. Enten til lastbil hele vejen eller ved at styre godset ind i de store mellemeuropæiske havne og derfra køre det videre på lastbil til og fra Skandinavien. Og vel og mærke last­biler, der udleder partikler.

Svovlkravene kan derfor betyde øget og problematisk konkurrence mellem sejlruter og transportformer. Danske Havne ser med bekymring på konsekvenserne. Vil nogle skibe gå uden om Danmark, fordi de ikke lever op til kravene? Vil de sejle kortere og i stedet sende godset det sidste stykke med bil? Vil færgeruter kannibalisere hinanden? Vil fly vinde over færger, når passagerer skal rundt i Østersøen? Det er endnu uklart, hvilke konsekvenser svovlreglerne vil få. Det betyder også, at hvor vi løser et problem med svovludledning fra skibe, skaber vi måske nogle andre. Skibsfart er den mest klimavenlige transport­form, hvor store mængder gods kan transporteres over længere afstande med et relativt lille energiforbrug. Det har enorm betydning for nordisk er­hvervsliv og industriens konkurrence­kraft. Skibsfart slider ikke på vejnettet, skibe skaber ikke trængsel, og risikoen for trafikulykker og -skader er meget lav. Det er derfor helt afgørende, dels at der satses på fornuftig kontrol med, at reglerne overholdes, uden at skibene skræmmes væk fra området, dels at der findes nogle fornuftige alternativer til brændstoffet. Ellers kan vi risikere, at gevinsten ved svovlreglerne, nemlig renere luft, forsvinder.

Det skal der laves om på, så det også bliver muligt at tanke direkte i dansk havn. Fjord Line arbejder på at opføre Danmarks første kommer­cielle LNG-tankningsanlæg på Hirtshals Havn. Anlægget skal ikke kun servicere Fjord Lines skibe. Det skal også kunne benyttes af andre skibe og køretøjer, der kan bruge LNG.

Hirtshals Havn er ikke de eneste, der arbejder på at få LNG. Havnene i Aarhus, København og Esbjerg er også klar med en forretningsløsning. Operatørerne er klar. Men rederierne og dermed efterspørgslen mangler. Derfor er der stadig lang vej igen, før der er et fintmasket forsyningsnet.

Det kommunale rederi Samsø Rederi indsætter i øvrigt om kort tid Dan­marks første LNG-drevne indenrigsfærge mellem Sælvig og Hou, hvor der leveres med lastbil til en mobil tank i Hou.

Historien om hønen og ægget

Det nemmeste vil være at skifte fra det traditionelle skibsbrændstof til den svovlfattige marinediesel, når skibet sejler ind i Nordsøen og Østersøen. Her er prisforskellen faldet ganske meget op til og efter 1. januar 2015. Men det er fortsat dyrere at sejle på det svovl­fattige marinediesel. Et andet meget aktuelt tiltag er at installere røgrens­ningsanlæg, de såkaldte skrubbere, på skibene. Det koster og er besværligt, men man kan fortsætte med at sejle på de kendte brændstoftyper.

Danske Havne følger udviklingen for alternative brændstoffer - primært flydende naturgas (LNG) og landstrøm. Der har længe været stillingskrig. Rederierne efterspørger ikke løsnin­gerne, før faciliteterne og et fintmasket forsyningsnet er på plads. Havne og operatører tøver på den anden side med at investere, hvis der ikke er efter­spørgsel. Udfordringen er især en hård konkurrence på fragtrater rederierne imellem. Men nu er svovlkravene trådt i kraft. Der er bebudet skærpet kontrol, og så begynder der måske ganske lang­somt at komme skub i markedet for de alternative brændstoffer. Flere danske havne og deres bestyrelser er på banen og klar til at tage bolden op, men det kræver, at der kan findes løsninger, der både er miljømæssig og økonomisk fornuftige.

Kontrol af miljøsyndere

Skibe kontrolleres både af myndighederne i deres flagstat og af danske myndigheder, når de kom­mer i dansk havn. Da svovldirektivet trådte i kraft den 1. januar 2015, satte EU samtidig krav om, at landene skal tjekke svovludledningen fra 10 pct. af de skibe, der lægger til i havnene.

Der har været bekymring om, at der ikke var tilstrækkelig myndighedskontrol, så nogle skibe fortsætter som hidtil uden konsekvenser, mens andre sejler på det dyrere, svovlfattige brænd­stof. Miljøstyrelsen har tidligere udtalt, at det ikke er svært for danske myndigheder at leve op til kravene, da Danmark allerede tjekker en del flere skibe, end vi skal.

Danske Havne efterlyser dog en bredere indsats, så det ikke alene er havnestatskontrollen i Danmark, der bliver skærpet, men at skærpelserne sker i alle lande omkring Østersøen og Nord­søen. Der må ikke komme en konkurrence på kontrol, så det bliver for dyrt og for besværligt at gå i dansk havn. Derfor forventer Danske Havne også, at miljøministeren holder sine kolleger omkring Østersøen fast på, at alle skærper kontrollen, så det ikke bliver en konkurrenceparame­ter mellem havne.

Skibe, der sejler i transit gennem de danske farvande til destinationer længere inde i Østersøen, bliver endnu ikke kontrolleret. Her tales om droner, sniffere på Storebæltsbroen og andre løsnin­ger, som også må på plads, så der bliver lige konkurrencevilkår for skibe i området. Også det vil Danske Havne følge tæt.

Landstrøm er kun et supplement

Hvis skibene forsynes med strøm fra land, mens de ligger i havn, kan de slukke for motorerne og dermed spare på skibsbrændstoffet. Det betyder faldende udledning af svovl og partikler fra skibe i havn, og det smitter af på byen. Derfor er der meget snak om landstrøm, ikke mindst i København, hvor mange store krydstogtskibe lægger til kaj i løbet af sommeren.

Men landstrøm er ikke bare land­strøm. Mindre off-shore skibe i fx Esbjerg Havn kræver lavspændings­anlæg og en mindre kapacitet, mens de store krydstogtskibe i København har brug for højspændingsanlæg, der skal have en kapacitet på helt op til 11.000 volt. Færger kræver en fjerdedel til halvdelen, afhæn­gig af størrelse etc. Og så har skibe forskellige krav til frekvensen, som kræver, at havnene investerer i en dyr frekvensomformer. Rigtig store investeringer, som måske kun kan benyttes af ganske få. I København taler man om 100-200 mio. kr. Hertil kommer, at der skal være gjort klar til strømføring i kajerne og tilstræk­kelig kapacitet på el-nettet.

Miljøbelastningen flytter til de kraftværker eller alternative ener­gikilder, der producerer strøm­men. Hvis landstrøm udleder store mængde CO2 i produktionen, kan der tabes på gyngerne, hvad der vindes på karrusellen. Balancen afhænger altså også af mikset mel­lem kul, træpiller, vind og vand, der er i el-produktionen.

Landstrøm er dyrt ikke blot for havnene, men også for skibene. Derfor vedtog Folketinget i sommer en afgiftsnedsættelse for el til skibe i havn. Det hjælper, men tilsyne­ladende ikke nok. Rederierne vil have forsyningssikkerhed og et fint­masket net tilpasset deres skibe. Nettet skal dække både i dansk havn og i de udenlandske havne, skibet vil anløbe. De danske havne planlægger etablering af landstrøm, men der skal både være en fornuf­tig økonomi og en miljøgevinst, før det virkelig rykker. Landstrøm kan derfor kun ses som et supplement til de øvrige brændselsformer.

EU har i øvrigt netop bevilget 125 mio. kroner i støtte til en ny færge på Fynshav-ruten, der skal bane vej for Danmarks første el-færge, der efter planen skal i drift i 2017. Færgen skal kunne sejle både på el og diesel.

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Vicekontorchef, Danske Havne
Nete Herskind

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Grænsekrydsende planlægning
  • Teknik & Miljø - Februar 2025
  • Teknik & Miljø - Januar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Januar 2025
  • 2024 i faggrupperne

Faglige emner

Digital forvaltning
Miljø og grundvand

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt