Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341441 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
20. januar 2015 - 8:00
Kommunernes rolle:

Intelligent digital efterspørgsel

Kommunerne skal finde deres rolle i arbejdet med geodata og digital udvikling. Det handler om at skabe efterspørgsel og sikre, at der ikke udvikles for mange forskellige lokale løsninger.

Mange danskere kan huske et indslag i de landsdækkende tv-nyheder om en selvkørende bil som rullede rundt i Koldings gader i 2013. Formentligt hu­sker de færreste, at det var Kortdage og Geoforum, der stod bag præsentationen og dermed gav danskerne en tur ud i en fremtid, som ikke ligger langt væk. Dro­ner og smarte app`s er andre geodata-baserede teknologier, som Kortdage har præsenteret år før de blev både state of the art og siden allemandseje.

Medie-stunts som den selvkørende bil er også et godt billede på den vision, som driver Geoforum og Kortdage. Geo­forums præsident Mikkel Toft:

- Danmark har en unik mulighed for at fastholde sin position som tonean­givende i brugen af GIS og geodata. Vi har store mængder af data, som er frit tilgængelige, og højt kvalificerede kom­petencer i både offentlige og private virksomheder. På den baggrund mener jeg, at vi i høj grad er parate til fortsat at være frontløbere i både udvikling og brug af geodata – en position som kon­stant udfordrer og forpligter, vurderer Mikkel Toft, der også peger på, at det er vigtigt, at der er fokus på uddannel­se og forskning i geodata. 100 stude­rende deltog i Kortdage og vidnede om, at Geoforum prioriterer indsatsen.

Pas på ensidige effektiviseringer

I denne udvikling har kommunerne en vigtig rolle, hvor der skal være plads til udvikling på geodataområdet.

- Det er vigtigt, at kommunerne ikke har ensidigt fokus på traditionelle effektiviseringer. Sker det, risikerer vi, at produktudvikling og innovation går tabt. Det udhuler efterspørgslen og den styrkeposition, som vi kan få på geoda­ta-området, vurderer Mikkel Toft.

- Kommunerne og staten skal forstå den guldgrube i form af geodata, som man er i besiddelse af, og sikre, at den bringes i spil. Jeg opfordrer til, at kom­munerne i endnu større grad interes­serer sig for og anvender geodata, lyder budskabet fra Mikkel Toft.

Han peger på, at mulighederne i grundlæggende beslutningsstøtte og visuelt overblik fx i form af visualise­ringer kan udnyttes endnu mere, men også at geodata kan anvendes på man­ge kommunale fagområder. Geodata binder stedet sammen og viser nye sammenhænge, der kan skabe grund­lag for bedre løsninger.

Hvad er geodata

Geodata er betegnelsen for information af geografisk karakter, nu primært på digital form. Indsamling af geodata foregår ved landmåling og fra luften med drone, fly eller satellit. GIS-systemer gør det muligt at anlysere og vise geo­data på kort. GeoDanmark (tidligere FOT) arbejder for at skabe en ensartet digital kortlægning af Danmark, der er fælles for staten og kommunerne. IN­SPIRE (INfrastructure for SPatial InfoRmation in Europe) er et EU-direktiv, der skal sikre etableringen af en fælles digital infrastruktur for geodata i Europe. Rationalet er at det for alle parter er bedre og billigere at være fælles om at indsamle og vedligeholde data koordineret og sammenhængende.

Geodata skal skabe konkret værdi

Formanden for KTCs Faggruppe for Digital Forvaltning, teknik- og udvik­lingsdirektør i Kalundborg Kommune, Michel van der Linden, holdt indlæg på Kortdage 2014. Han indkredser den rolle som kommunerne har i arbejdet med geodata og geodatas betydning i forhold til effektivisering.

- Man kan ikke skille data og effek­tivisering, og derfor er vi i kommunerne optagede af at skabe fælles datastruk­turer, som netop tænkes ind i en ef­fektiviseringsdagsorden i forhold til de kommunale kerneopgaver. Data er sam­men med arbejdsprocesser simpelthen en væsentlig grundsten i effektivise­ringsdagsordenen, siger Michel van der Linden, der også understreger, at det er i samspillet med de private aktører, at værdien skabes.

- Jo mere data og geodata bliver anvendt i samspil med andre aktører, såvel offentlige og som private, desto mere værdi giver data til kommuner­nes rolle som en væsentlig del af den offentlige sektor. Vi må helt grund­læggende tage afsæt i, at de private aktører er hurtigere til at udvikle geo­databaserede løsninger. Så alt, hvad vi i kommunerne kan finde på at sætte i gang, vil blive overhalet af de private udviklere. Hastighed er simpelthen nøgleordet. Kommunerne skal derfor finde ind til kerneværdierne og være helt fokuserede på, at rollen er at sikre en værdiskabende efterspørgsel til leverandørerne og ikke selv at definere løsningen, siger Michel van der Linden, der peger på, at det helt centrale er bor­gernes og virksomhedernes perspektiv; hvordan geodata og digitale løsninger kan understøtte og optimere selvbe­tjeningsløsninger og offentlig service. Grundlæggende skal geodata også give beslutningsstøtte og være med til at skabe muligheder for, at erhvervslivet kan finde og afprøve nye produkter og services.

Teknik- og miljøområdet har et for­spring på data og digitale løsninger ifht til fx det sociale område og sundheds­området, og derfor skal der arbejdes med den ”digitale organisering” i kommunerne.

Geoforums præsident Mikkel Toft taler med formand for Kortdagsudvalget, Bo Grave, ved åbningen af Kortdage 2014 via systemet doublerobotics, der bedst kan beskrives som en mini-segway, du kan fjernstyre. Med en Ipad monteret kan du selv styre rundt; næsten som at være der selv.

Sikre fælles datagrundlag

-Datafolk i kommunerne skal grundlæggende forstå, at dataområdet handler om forretning, og at det er en kerneopgave. Kommunerne er for lidt optagede af forretningsforståelse og mangler viden om efterspørgsel. Det er andre end kommunerne, der skal udvikle de digitale løsninger, siger Michel van der Linden. - Kommunerne må ikke tro, at man kan styre den digitale udvikling. Her er private aktører som Google og Facebook simpelthen for hurtige. Kommunerne skal organisere data og sikre, at der skabes et fælles datagrundlag, så der ikke udvikles for mange individuelle og lokale systemer på tværs af kommunerne, vurderer Michel van der Linden. En udfordring for kommunerne er også, at data bliver skabt og anvendt i mange sammenhænge, som ingen på forhånd har forestillet sig. Big Data er blot et billede på den udvikling som er i gang.

Faggruppen for Digital Forvaltning

KTCs faggruppe arbejder med at sikre overblik og styring på den rivende digitale udvikling, kommunerne står midt i. Et kerneområde har været at sikre fælles grunddata, og at strukturen fastholdes, når der dukker nye forslag og behov op. Hele selvbetjeningsområdet og at sikre borgeres og erhvervslivets behov er et andet stort område for faggruppen, som sætter fokus på digital ledelse.

Læs mere på www.ktc.dk/foreningen/ktc-faggrupper/ digital-forvaltning/

Kortlægning af hjemløses bevægelser

Én af hovedtalerne på Kortdage 2014 var boligstrategisk konsulent Tom Pedersen Rønning, Socialcenteret i Odense Kommune. Kommunen har problemer med socialt udsatte og hjem­løse, der tager ophold efter et mønster, som ikke uden videre kan afkodes. Opholdsstederne ved skoler m.m. kan skabe utryghed for andre borgere og konflikter med de socialt udsatte. Man har derfor lavet aftaler med en gruppe socialt udsatte, der har deltaget i et forsøg, hvor de har gået rundt med en GPS-sender i lommen. Målet er at placere kaffestuer og bænke rigtigt i forhold til, hvor de udsatte færdes. Pla­ceres faciliteterne ikke rigtigt, anven­des de simpelthen ikke, og de socialt udsatte tager bare ophold andre steder, og det kan både betyde konflikter, og at kommunen ikke kan optimere det sociale arbejde. Et eksempel på, hvor­dan de digitale muligheder udnyttes i krydsfeltet mellem det sociale arbejde og indretning af byrum.

Kortdage – 40 års jubilæum

Og så fejrede Kortdage 40 års jubilæum på 2014-udgaven. Navnet antyder, at fokus for 40 år siden var et noget andet end i dag. Arrangementets historie spejler en uforudsigelig og fantastisk udvikling fra kort til geodata og digitale muligheder. Deltagerantallet på Kort­dage er eksploderet i de sidste ti år og var på årets udgave over 700.

Som andre brancher har geodata-folket også sat rekruttering på dagsord­nen. Man arbejder for at sikre geodata plads på uddannelserne, leverer gæste-forelæsninger og prøver at påvirke di­mensioneringen af uddannelserne.

Jubilæet blev også markeret ved at indstifte Geodataprisen, der i foråret 2015 uddeles for den bedste brug af geodata. Ideer og konkrete cases, der vises på brugstedet.dk er med i opløbet om prisen. Interesseret i geodataprisen eller ej, så er www.brugstedet.dk, et besøg værd.

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Michael Nørgaard - Publicpresss billede

fagskribent, cand.techn.soc.

Michael Nørgaard

Publicpress

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Grænsekrydsende planlægning
  • Teknik & Miljø - Februar 2025
  • Teknik & Miljø - Januar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Januar 2025
  • 2024 i faggrupperne

Faglige emner

Digital forvaltning

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt