Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341424 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
1. november 2021 - 16:00

Revitalisering af uddøende bymidter

En væsentlig trussel for livet i bymidterne er i disse år nedrivning af udtjente bygninger, fragmentering og langsom udhuling af funktioner. Forbrugeradfærden ændrer sig, og butikkerne forandrer sig - og der bliver færre af dem. Det betyder, at bymidterne ikke længere består af butikker og banker. At vække bymidterne til live kræver en fælles indsats.
 

”Levende og attraktive bymidter er naturlige samlingspunkter for både erhvervsdrivende og borgere, og det skal de blive ved med at være”, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Regeringens partnerskab for levende bymidter blev lanceret i 2020. Baggrunden for partnerskabet bunder i, at alt for mange danske bymidter oplever en funktionsudtømning blandt andet på grund af affolkning, ændrede handelsmønstre og nye mobilitets og pendlingsmønstre.

Der er tale om komplekse problemstillinger, der kun kan løses med fælles og innovative indsatser. Partnerskabet vurderer, at bymidterne i de mindre og mellemstore byer må udvikles til at være multifunktionelle aktivitets- og mødesteder, hvis de skal overleve. Det kræver et tæt samarbejde mellem bymidtens forskellige aktører: Offentlige, private såvel som civile. En omfattende omstilling af detailhandels- og serviceerhvervet samt attraktive kulturmiljøer og mødesteder er også nødvendige elementer for at fastholde så mange fysiske butikker som muligt og sikre, at tomme lokaler udnyttes af nye erhverv, kulturtilbud, idrætsog foreningsliv eller bynære boliger.

 
"Levende og attraktive bymidter er naturlige samlingspunkter for både erhvervsdrivende og borgere, og det skal de blive ved med at være"
Simon Kollerup, Erhvervsminister
 

Der er brug for alliancer mellem alle relevante aktører og modet til at afprøve nye løsninger. Med det afsæt har partnerskabet drøftet en række temaer, der har ført til anbefalinger til både staten og kommuner og til de mange aktører, der dagligt arbejder med at skabe levende bymidter rundt om i landet. Der er ingen nemme løsninger, der passer til alle byer. Partnerskabet mener, at det centrale greb er at udbrede de formaliserede og bredt forankrede lokale bysamarbejder.

Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, udtaler:
- Byerne spiller fortsat en vigtig rolle i forhold til at forsyne os med service, uddannelse, kultur, fællesskaber og oplevelser og er en vigtig ramme om det bæredygtige liv og hverdagslivet. Vi ser frem til samarbejdet i partnerskabet og til sammen at finde gode løsninger og værktøjer – det er en stor styrke, at samarbejdet er så bredt sammensat af både offentlige og private aktører. Vi håber, at vi kan være med til at kvalificere arbejdet yderligere med de erfaringer, som vi har fra vores arbejde med bymidter, landsbyklynger og med offentlig-private bysamarbejder.

På KTC’s årsmøde fremlægger Kuben Management/Exometric på sin fagsession den 29. oktober 2021 sit bud på, hvordan vi tænker at gribe udfordringen med bymidterne an, og præsenterer samtidig løsningsmuligheder for at genskabe levende bymidter med inspiration fra anbefalingerne fra partnerskab for levende bymidter. På sessionen vil vi via cases lægge op til en dialog om at finde gode løsninger og værktøjer.

 

Hvis det skal lykkes at genskabe levende bymidter og livet i byerne, skal vi forstå trends og forandringer i generationernes adfærd og brug af byens funktioner – det være sig forbrugeradfærd, social interaktion og boligbehov. Det er vigtigt at have blik for de samfundsmæssige konsekvenser af urbaniseringen og den deraf følgende stigende segregering og gentrificering.

Boligmønsteret ændrer sig hastigt i disse år. Vi lever længere, velfærden er stigende, og vi har flere muligheder for at realisere os selv. Familie- og leveformer ændrer sig, og den stærke stigning i antallet af borgere over 65 år gør, at vi ser flere livsfaser og dermed flere skiftende boligbehov.

Vi bor i vores boliger i kortere tid, end vi gjorde før, og den stigende mobilitet på boligmarkedet fører til et større behov for forskellige boliger, som passer lige netop til vores aktuelle livssituation. Blandede ejerformer og boligtyper er afgørende for vores succes med at fastholde det gode liv i byerne.

 

Case: Aabybro Centeret i Jammerbugt Kommune

Aabybro Centret var et typisk uddøende bycentrum, der havde et stort behov for en revitalisering. Foreningen af erhvervsdrivende i Aabybro Centret havde et ønske om at få udviklet centret, da de bygninger, de lejede sig ind i, var forældede. Jammerbrugt Kommune og Nørresundby Boligselskab indgik derfor i et samarbejde om at ud- vikle centret til et blandet bolig- og butiksområde med offentlige funktioner. Kommunen har bevilliget projektfremmende grundkapital til almene boliger i centret. I hele denne proces har Kuben Management som bygherrerådgiver og projektudvikler bistået Nørresundby Boligselskab. Exometric, som er en del af Kuben Management, har udarbejdet en potentialeanalyse for den fremtidige bosætning i Aabybro. Udviklingsarbejdet forventes afsluttet i 2025-2026.

Illustration: Arkitektfirmaet Finn Østergaard. Foto: Tom Jacobsen A/S

 

Byrumsfunktioner i gadeplan skaber liv

Vi vil gerne have livlige byrum – også uden for myldretiden. Vi vil gerne have liv i løbet af dagen, når kvarterets beboere er på arbejde, og børnene er i institution og skole. Om aftenen, når beboerne har travlt med aftensmaden, streaming og sociale medier, skal der også være liv. De af byens funktioner, der skaber liv, skal derfor indtænkes i byens planlægning. Heldigvis ser vi det ske mange steder: Offentlige funktioner som lægehuse, skoler, daginstitution, bibliotek, sportshaller etc. indtænkes sammen med boligbebyggelser i bymidterne. Kommunen skal nødvendigvis også investere aktivt i sociale og kulturelle aktiviteter for at sikre det gode liv, så kommunen forbliver attraktiv for borgerne.

Vi oplever ofte, at der fra kommunens side er et ønske om detailhandel og liv i gadeplan i nybyggeri. Det er dog de færreste nystartede kaffebarer, iscafeer, kunstbutikker og socialøkonomiske virksomheder, der kan betale huslejen i et nybyggeri. Detailhandel, erhverv og boliger skal ses som ét samlet billede. Erhvervsaktiviteter og boliger er i stigende grad hinandens forudsætninger, da det ene ikke fungerer uden det andet. Hvis dette liv i gadeplan skal lykkes, skal bygherrerne dog tage højde for det i deres business cases. Kommunen må også understøtte dette i sin planlægning for, at det skal blive en succes.

 

Case: Tornhøjgaardparken i Aalborg Øst

I den østlige del af Aalborg ligger Tornhøjgaardparken (se foto øverst), der er et af de mest succesrige byomdannelsesprojekter i Danmark. Som bygherrerådgiver og projektudvikler var Kuben Management med til at skabe projektet.

Herudover initierede Kuben Management kontakt til og dialog med privat investor samt lodsejere. Projektet udvikles i samarbejde med Himmerland Boligforening og Aalborg Kommune. Tornhøjgaardparken rummer boliger til forskellige målgrupper samt detailhandel. Der er skabt et nyt, levende og sammenhængende bydelscenter. Centrale nøgleord for området er: Mangfoldighed, liveability og arkitektonisk kvalitet. Der skal arbejdes grundigt med analyser baseret på kombinationen af big data, forbrugeradfærd, flyttemønstre og markedsundersøgelser for at sikre, at byudviklingsprojekter rammer rigtigt og bliver en succes. Analysevirksomheden Exometric, der er en del af Kuben Management, gennemfører årligt mange af disse markeds- og potentialeanalyser for kommuner og private investorer som bidrag til deres beslutninger om bosætning og investering i byggerier.

 

Byfornyelsesopgaver løses bedst i fællesskab

Der findes ikke en universel opskrift på succesfuld byudvikling. Fælles for al byudvikling er, at der er ualmindeligt mange interessenter – store som små – professionelle som uprofessionelle – der skal finde sammen i et interessefællesskab.

De enkelte parter skal acceptere, at processen kun kan styres stramt og målrettet i samarbejdet med andre. Kommunerne og deres forvaltninger bør i højere grad se sig selv som partnere og medvirke til, at projekterne kan lykkes samtidig med, at myndighedsfunktionerne skal varetages.

Det er vigtigt, at der nøje overvejes, hvad de nye bymidtesamarbejder, som anbefales af Bolig- og Planstyrelsen, skal bidrage til, og hvordan de kan skabe værdi. Når det gælder byudvikling, er der ikke nogen ”one size fits all”-løsning.

Når byer skal udvikles, er det nødvendigt at tænke på tværs og i dybden. For eksempel kan en almen kvote aktivt bruges til at tiltrække private investeringer. Investeringer kan også aktivt bruges på nødvendige klimaløsninger i et område.

Hvis der skal skabes en god bymidte med gode byrum, må man acceptere, at processen og projektet udvikler sig undervejs. Kuben Managements rolle i sådanne projekter er oftest at være ”toastmaster for en god fest” fremfor blot at varetage projektlederrollen.

 

Om Kuben Magagement A/S

Sammen skaber vi et bygget miljø, hvor mennesker kan trives og lykkes. Derhjemme, på arbejdet og hvor der ellers er behov for rum. Derfor siger vi: Sammen bygger vi fremtiden. Med fokus på værdiskabende procesforløb udvikler og leder vi byggeprojekter baseret på partnerskaber, viden og tværfaglighed. Vi er drevet af en ambition om at sammentænke økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed fra den spæde idé til det færdige byggeri.

Exometric, som er en del af Kuben Management, leverer uvildige analyser, der giver unik indsigt i forbrugeres og virksomheders intentioner om fremtidige handlinger relateret til fast ejendom. De får deres viden fra egenudviklede databaser, der henter informationer fra op til 15 forskellige kilder, samfundsøkonomiske kilder, fremskrivninger samt tusinder af interviews med danske husstande og virksomheder.

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Afdelingsleder
Søren Forseca Pedersen
Kuben Management A/S

Bragt i

Teknik & Miljø - Oktober 2021

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Den grønne trepart: Morsø-nøglen åbner døre for lodsejernes forståelse og forhandlingslyst
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Grænsekrydsende planlægning
  • Hvem udvikler vi ikke byerne til?
  • Teknik & Miljø - Januar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Januar 2025

Faglige emner

Plan

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt