Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341418 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
19. september 2017 - 8:00
Projekt Bæredygtig Bundlinje:

Madspild er en vigtig brik i en cirkulær økonomi

Mad, der ryger i skraldespanden og ikke på middagsbordet, er en udfordring for den cirkulære økonomi. De brugbare madvarer tager både ressourcer, penge og forretningsmuligheder med sig i affaldsspanden. Danmark har et godt udgangspunkt for at mindske madspildet – både i form af ”simple” effektiviseringer og som et udviklingsområde for virksomheder og kommuner.
 
 

Globalt smider vi 1,3 milliarder ton mad ud hvert år. Det giver madspild prisen som verdens tredjestørste CO2-synder med en udledning på cirka 3,3 milliarder ton CO2 årligt. Det viser tal fra en rapport udgivet af FN's Fødevare- og Landbrugsprogram (FAO).
Ifølge Miljøstyrelsen spilder vi i Danmark hvert år 700.000 ton mad, hvilket gør madspild til en vigtig del af den cirkulære økonomi med et uforløst potentiale for nye forretningsområder. Og gevinsterne opnås, når man på tværs af brancher, virksomheder, den offentlige og den private sektor samarbejder, optimerer forbruget og får skabt fuld værdi af ressourcerne.
Netop det er i fokus i projektet Bæredygtig Bundlinje. Her er målet, at 100 virksomheder med hjælp fra kommuner og rådgivere udvikler en profitabel grøn forretningsmodel med materiale- og energieffektiviseringer til følge. Ligeledes understøtter Bæredygtig Bundlinje den lokale grønne erhvervsudvikling, og projektets grønne resultater kan bidrage til kommunens mål på klima- og miljøområdet.

 
 

Gentofte Kommune vil have mindre spild

Gentofte Kommune er med i projektet Bæredygtig Bundlinje, hvor de samarbejder med flere lokale, traditionsrige restaurationer, der ønsker at modernisere deres forretning i en mere bæredygtig retning. Et arbejde, der ligger i tråd med kommunens nye bæredygtighedsstrategi:
- Øget genanvendelse og mere deling er et gennemgående tema i vores nye strategi. Og et af indsatsområderne er helt konkret at reducere madspild. Strategien skal skabe en bevidsthed og på den måde være med til at styrke indsatsen og begrænse ressourceforbruget, fortæller formand for Teknik og Miljøudvalget i Gentofte Kommune, Karen Riis Kjølbye. 
Strategien ’Sammen om et bæredygtigt Gentofte’ er resultatet af et samarbejde mellem 11 borgere og fem lokalpolitikere, der fik til opgave at udarbejde et forslag til ny strategi for bæredygtig udvikling. Udkastet blev i foråret vedtaget af kommunalbestyrelsen.
- En af strategiens vigtigste pointer er, at vi skal samarbejde om at nå i mål. Derfor er vi glade for at være med i Bæredygtig Bundlinje, fordi vi ønsker at udvikle og finde nye måder, hvor borgere, virksomheder og kommunen kan arbejde sammen mod mere bæredygtige løsninger, siger Karen Riis Kjølbye.

 
 

Indsatsen fortsættes

Flere danske aktører har i flere år arbejdet koncentreret med at mindske madspild. Men madspild har, som en integreret del af cirkulær økonomi dagsordenen, også fået stor politisk opmærksomhed de seneste år. I EU-Kommissionens Cirkulær Økonomi-pakke er madspild et gennemgående tema, FN har dedikeret et udviklingsmål til madspild, og senest satte regeringens Advisory Board fokus på madspild i danske virksomheder.  

 

Tre veje til mindre madspild

Bæredygtig Bundlinje samarbejder nu med 60 virksomheder. Her præsenters tre virksomheder fra projektet med hver deres tilgang til at mindske madspild.

 

Doggy bags til middagsrester 
Som Danmarks første svanemærkede restaurant har Restaurant Marina Furesøbad længe haft fokus på miljøet og sit ressourceforbrug. Madspild er dagligt i restaurantens bevidsthed, og de ansatte gør, hvad de kan for at mindske problemet. Fx er der indført mindre skåle til buffeten. Til a la carte menuen vil de indføre ’doggy bags’, og lige nu er der fokus på at finde de rette, der også kan leve op til Svanemærkets miljøkrav.
- Vi laver ikke mad for at smide det ud. Det er spild, og ligesom alt andet ressourcespild synes vi, det er vigtigt at finde en holdbar og bæredygtig løsning. Og de rette doggy bags kan være en del af løsningen – vi mindsker vores affald, og gæsterne får mere værdi ud af besøget, siger restauratør Michael Bay Olsen.

 

Ny værdi af fiskeaffald
Adamsens Fisk og Fiskernes Filetfabrik bor side om side på Gilleje Havn og forsyner gæster med frisk fisk. Et erhverv, der hver dag efterlader dem med en stor mængde fiskeaffald. 
I dag betaler begge virksomheder for at få deres fiskeaffald afhentet, og det bliver brugt som minkfoder og til biogas. Men der er stadig ressourcer, der går til spilde. Gennem Bæredygtig Bundlinje hjælper Teknologisk Institut de to virksomheder med at udvikle en forretningsplan for, hvordan de kan skabe værdi af de fiskerester, de hver dag får til overs. 
- Det er interessant at undersøge om det, vi kalder for affald, kan være en ressource i en anden sammenhæng. Madspild er en vigtig dagsorden, som vi gerne vil støtte, siger Benny Christensen, der ejer Fiskernes Filetfabrik. 

 

Schæffergården droppede frokostbuffeten
Schæffergården er et hotel- og konferencecenter med plads til 210 gæster. Som mange andre konferencecentre havde det i mange år en daglig frokostbuffet, men efter grundig overvejelse og daglig ærgrelse over at smide god mad ud, besluttede Schæffergården sig for at ændre på tingene. 
- Der er så meget spild i en traditionel buffet, der ikke kan undgås. Mange forskellige retter, der alle skal være tilgængelige i hele åbningstiden, og vigtigheden af at det ser indbydende og overdådigt ud. Det udgør et enormt overforbrug, og det er svært at ændre uden at ændre hele konceptet, fortæller direktør Peter Feddersen.
Løsningen blev en effektiv tre retters menu med en dessert, der kan tages med. Frokostordningen har betydet store besparelser i vareforbrug og lønomkostninger. Særligt køkkenpersonalet er glade for det nye koncept, der har lettet deres arbejdsgange og ærgrelse over at smide god mad ud. 

 

Bæredygtig Bundlinje
Projektet er støttet af Vækstforum Hovedstaden, Region Hovedstaden og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. 

Partnere: Københavns, Fredensborg, Allerød og Furesø kommuner, Frederikssund Erhverv, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Aalborg Universitet København og Gate 21. Udover de små og mellemstore virksomheder samarbejdes også med Hvidovre, Rudersdal, Gentofte og Hørsholm kommuner, Bornholms Regionskommune og Gribskov Erhvervscenter.

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Katrine Munch Vollesen
Gate 21

Bragt i

Teknik & Miljø - September 2017

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Møde i NMS Virksomheder, i Lyngby
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Konferencen Natur & Miljø 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025
  • Teknik & Miljø - Januar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Januar 2025

Faglige emner

Klima, energi og ressourcer

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt