Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341389 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
1. oktober 2024 - 10:24

Velkommen til Svendborg

Kom med en tur til Svendborg, Fyns næststørste kommune. Det er sommer, solen står højt over sundet, og et nyt semester på havnen er netop begyndt. Kalenderen skriver 2035.
 

Det er en fredag morgen i august 2035. Solen skinner over Svendborg. På Nordre Kaj går snakken allerede højt blandt en gruppe søfartsstuderende fra SIMAC om dagens droneforsøg på det internationale testcenter for selvstyrende skibsfart. Én vinker til et par sygeplejerskestuderende, som kommer cyklende mod første lektion på UCL lidt længere henne ad kajen. ”Vi ses senere,” bliver der råbt i forbifarten. Og selv dem, der aldrig havde skænket Svendborg en tanke, før de søgte drømmeuddannelsen her, må give sig: Det skal nok blive godt, det her. Om nogle år finder mange af dem deres første job i lokale institutioner og virksomheder, som efterspørger deres kompetencer. Måske stifter de også familie.

 

Ind med det grønne - ud i det blå

Luften er lun den formiddag. Der er varslet kraftig regn senere på dagen. En ældre herre, som går tur med sin hund i det gamle godsbaneområde bag det nye campusområde, spejder mod skyerne over det nordlige Tåsinge. Førhen kunne sådan en gang regn forvolde store skader, men siden man genåbnede den rørlagte del af Kobberbækken, er vandmasserne kommet under kontrol. Og så gør det heller ikke noget, at byen har fået mere natur; en gang imellem kan man endda spotte en ørred eller to.

Uden for byen har naturen også fået lov til at fylde mere. Urørte skove breder sig og giver plads til dyreliv og planter. Langs kyster og på øerne bugter grønne bånd sig i landskabet.

På en bakketop i Egebjerg Bakker har et hold italienske turister netop gjort holdt for at nyde en pause til udsigten over det bakkede landskab og øhavet, formet af isen for tusinder af år siden. Skyerne hænger tungt i horisonten, og enkelte finder en regnjakke frem. Siden UNESCO-certificeringen af Geopark Det Sydfynske Øhav er naturen blevet styrket markant, og stadig flere tilbringer ferien her netop på grund af de gamle ådale, friluftslivet ved kysterne og øernes sjældne ro. Og de lokale er stolte af at vise den særlige natur og kultur frem. Også i regnvejr.

 

Store armbevægelser og små stjernestunder

Der er andet, der drager verden udenfor til egnen. Et rigt kulturliv. I foreninger, i kulturinstitutioner og hos dedikerede borgere. Mange husker events som Svend Filmdage og de små, hyggelige oplevelser. Den intime jazzkoncert i baggården. Akustisk akkompagneret fællessang på landsbyens lille torv. Digtoplæsning i bibliotekets have. For turister såvel som dem, der bor her året rundt.

Men der er også plads til store armbevægelser: Stålhallen Teater på den gamle værftsø Frederiksø midt i Svendborg Havn er et flagskib for scenekunst, hvor vækstlaget folder sig ud side om side med anerkendte navne på de skrå brædder. Det er et sted, som folk kommer langvejs fra for at opleve – kunstnerisk, men også arkitektonisk. Det krævede stor omhu at omdanne den gamle værftshal til et moderne teaterhus, men det lykkedes takket være dedikerede lokale kræfter, og nu står teatret som et pragteksempel på, hvordan udvikling og bevaring, kultur og erhverv kan gå hånd i hånd.

I dag holder en række varevogne fra lokale fødevarevirksomheder parkeret foran teaterhuset, som er pyntet op med flag og bannere. Selvom der er travlt på den her tid af året, har man fundet tid til at hjælpes ad med at bære kasser med fynske delikatesser ind i teatret til et særligt arrangement. Om lidt bliver hundredvis af nye studerende nemlig atter budt velkommen til et godt liv i Svendborg. Og se: Nu letter skyerne!

 
 

Udvikling med udsyn, omtanke og kvalitet

 Lige så svært det kan være for meteorologerne at forudsige, præcist hvornår regnen rammer, er det at vide, hvordan Svendborg Kommune ser ud i 2035. Til gengæld er vi ikke overladt til vejrguderne alene.

Med en ny udviklingsstrategi, som Svendborg Kommunes kommunalbestyrelse vedtog i 2023, er retningen sat for, hvordan kommunen skal udvikle sig frem mod 2035.

Den bærer titlen ”Fra mere til bedre” – og det er præcis det, vi vil. Vi tror på, at den på alle måder mest bæredygtige udvikling af fremtidens Svendborg tager sit afsæt i dét, vi allerede er rigtig gode til – eller har potentiale til at blive endnu bedre til. Med andre ord vores styrker: det maritime, uddannelse, kultur og bevægelse, turisme og natur, som vi har identificeret sammen med det lokale erhvervs-, kultur- og foreningsliv.

Det bærende princip for dén udvikling er Cittaslow. Svendborg Kommune opnåede i 2008 som den første danske kommune et medlemskab af det internationale Cittaslow-netværk. Udviklingsstrategien står således på skuldrene af de værdier, der knytter sig til Cittaslow-tankegangen: at vi planlægger og udvikler vores kommune med udsyn, omtanke og kvalitet.

Netop de værdier er symboliseret i en snegl. At lade det langsomme lille dyr være billedet på kommunal udvikling kan måske synes en smule kontraproduktivt. Hvorfor da ikke en gazelle? Fordi de velovervejede, langsigtede og dermed bæredygtige løsninger netop tager tid. De kræver grundig planlægning med bred inddragelse af borgere og lokale aktører foruden en god politisk proces – og før den første høring er slut, har gazellen for længst krydset savannen. Til gengæld er den måske endt det helt forkerte sted.

Dermed ikke sagt, at udviklingen bare snegler sig afsted. Siden strategien blev vedtaget, er den tværkommunale geopark blevet UNESCO-certificeret. En helt ny multiarena, som skal tiltrække store sportsbegivenheder og kulturelle events, er under opførelse. Teaterhuset på havnen er lykkedes med at få en generøs donation fra A.P. Møller-Fonden, som muliggør byggeriet. Og UCL tager snart første spadestik til en ny campus på Nordre Kaj.

 

Bred indsats

Alt dét er resultatet af mange forskellige aktørers dedikerede og vedholdende indsats – lige fra engagerede borgere til professionelle aktører i kultur-, forenings- og erhvervslivet samt uddannelsessektoren.

Og næsten uanset hvad vi taler om, har teknik- og miljøområdet i Svendborg Kommune en rolle at spille. Nogle gange stor. Andre gange lille. Vi udarbejder lokalplaner, behandler byggesager, sørger for, at man kan komme fra a til b, forvalter naturen, strandene og de grønne områder – og meget mere. Kort sagt de fysiske rammer for det gode liv for borgere, studerende og erhvervsfolk, turister og alle andre i Svendborg.

Det ser vi frem til at fortælle meget mere om, når vi byder velkommen til KTC i oktober. Vi kan ikke garantere godt vejr, men selskabet fejler ingenting!  

 
 

KTC ÅRSMØDE 2024 - nedtællingen er i gang

Hotel Svendborg slår dørene op til KTC ÅRSMØDE 2024. Under overskriften “Klimatilpasning - sammenhæng i indsatsen” dykker vi ned i forskellige dele, som vedkommer klima, teknik og miljø - hvilken virkelighed møder vi lige nu i forhold til klimatilpasning, hvad kræver det, og hvordan løser vi de mange udfordringer?
Der venter konkrete cases, ledelsesmæssige perspektiver, rig mulighed for at udveksle erfaring og komme hjem med ny indsigt, berigende ture arrangeret af Svendborg Kommune og meget, meget mere – tilmeldingen er i gang.

Finansiering af klimatilpasningen i fremtiden

Hvad er kommunernes opgave, og hvad har andre ansvaret for?
Fem organisationer får hver 10 min. til at give deres bud på spørgsmålet. Det er en repræsentant for kommunerne, DANVA, Forsikring & Pension, Finans Danmark og staten. Herefter drøfter de fem panelister, hvordan finansieringen kan se ud og modtager gerne input og spørgsmål fra salen undervejs.

Hvorfor tillader kommunerne, at der bliver bygget, hvor det er problematisk?

Vi ved, at klimaet bliver vådere, og flere analyser viser de mange steder, hvor vi må forvente, at der bliver oversvømmet i fremtiden. Men på flere af disse steder bliver der i dag tilladt nybyggeri. Hvad får det af konsekvenser? Bør der gøres mere for at undgå, at der bliver bygget på steder, som er problematiske?

Grøn trepart

Det danske landskab står over for store forandringer, efter regeringen og parterne i den grønne trepart er blevet enige om ”Aftale om et grønt Danmark”.
Men hvordan skal Den Grønne Trepart konkret udmøntes? Og nu er der kommet en minister, der skal sikre, at den kommer i mål.
Miljøstyrelsen og en anden relevant styrelse indleder.
Danmarks Miljøportal lægger op til dialog om, hvad kommunernes behov er for systemunderstøttelse for at kunne løse opgaven.

Klimaforandringer og krisehændelser kræver et tilpasset beredskab

Hvordan forholder vi os, når klima eller ekstreme hændelser giver massive udfordringer til beredskabet?
Under dette spor bliver vi klogere gennem eksemplernes værdi. Vi skal forbi et meget omtalt jordskred, vejrmæssige yderpunkter på
Bornholm og cybersikkerhed i samfundskritisk infrastruktur.

Flot udvalg af ture

• Byen og det stigende havvand – skal noget have lov til at blive oversvømmet
• Klimatilpasning og byudvikling -samtænkning af klimatilpasning og byudvikling
• Når høje ambitioner rammer markedet – markedskrav og politiske ambitioner
• Tilgængelighed, mangfoldighed, besværlighed - kulturpartnerskaber
• Gaver, man ikke kan sige nej til – dilemmaer ved at modtage gaver
• Prioriteringer i første række – hvem skal være på kajkanten
• Verdensklasse - om Unesco verdensarv
• Fra modvind til medvind – drømmecykelstien ved Hvidkilde

Afslutningsoplæg - Kan vi hænge sammen i et hybridt arbejdsliv?

I kølvandet på corona-krisen har mange organisationer taget hybridarbejde til sig. Men sammenhængskraften udfordres. Specielt unge føler sig mindre forbundet med deres team. Hvordan måler man sammenhængskraft, og hvad kan man egentlig gøre for
at bevare et sundt teamwork på en hybrid arbejdsplads. Det vil lektor og netværksekspert Christian Waldstrøm og arbejdslivsekspert Morten Ballisager kaste lys på i denne session.

 

 

 

Foto øverst: Rasmus Kiertzner
Foto: Mikkel Jezequel

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Kommunikationskonsulent
Sophie Sales
Svendborg Kommune
fhv. kommunikationskonsulent
Amalie Hypolit
Svendborg Kommune

Bragt i

Teknik & Miljø - September 2024

Relaterede sider

  • 3 hurtige til faggruppeforpersonen
  • KTC Nyhedsbrev maj 2025
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Kredsmøde i Kreds Sjælland
  • Grønt lederskab i stærkt fællesskab
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • KTC Nyhedsbrev april 2025
  • KTC nyhedsbrev marts 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE

Faglige emner

KTC Foreningen
Teknik & Miljø

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt