Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341408 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
16. marts 2017 - 19:53
Fælles vision for forsyningssektoren

Forsyningerne svarer igen

De fem store brancheforeninger indenfor forsyningssektoren inviterede den 15. marts til præsentation af deres fælles vision for forsyningssektoren. Repræsentanter fra Dansk Affaldsforening, Dansk Fjernvarme, DANVA, Danske Vandværker og Danske Kraftvarmeværker var mødt op i Nationalmuseets smukke festsal, som var fyldt til randen af fremmødte tilhørere. Den fælles fremtidsvision, for den offentligt ejede og forbrugerejede forsyningssektor, er en kontant og målrettet replik til regeringens forsyningsstrategi, som blev offentliggjort i efteråret 2016. KTCs formand, Søren Gais Kjeldsen, var også repræsenteret på scenen, i paneldebatten, som satte punktum for dagen.
Uffe Bro, Formand for Dansk Fjernvarme

 -Jeg har bemærket mig, at forsyningsministeren (Lars Christian Lilleholt. Red) ikke går ind for ”hvile-i-sig-selv-princippet”. Det undrer mig meget, for det har han før sagt, han gjorde, i sit tidligere virke, hvor jeg kender ham fra.. men han har nu tydeligvis fået nye ’venner’. Den bidende bemærkning lød, da Uffe Bro, Formand for Dansk Fjernvarme, opsummerede dagens indlæg. I bemærkningen finder man også den vægtigste årsag til, at de fem forsyningsorganisationer svarer igen på forsyningsministeriets strategiske udmelding. Hvile-i-sig- selv-princippet har altid været kongstanken bag den velfungerende danske forsyningssektor. Et princip, som regeringen gerne vil afvikle, for at konkurrenceudsætte sektoren. Derfor svarer de fem forsyningsorganisationer nu igen, i oplægget ”Vi forsyner Danmark”, som lå klar til de fremmødte i layoutet og trykt format.

Lars Therkildsen, Administrerende direktør i HOFOR og bestyrelsesformand i DANVA

Mere end regneark og effektivisering

Lars Therkildsen, Administrerende direktør i HOFOR og bestyrelsesformand i DANVA, indledte præsentationen med ordene:

-Vi vil være bedst og billigst. Vi vil være til gavn for samfundets værdiskabelse – med vækst velfærd og velstand. Vi vil være dem, som andre lande ude i verden kigger til, når de skal finde de rigtige forsyningsløsninger. Danske forsyninger er i verdensklasse. Det kræver effektiv drift og non-profit-regulering. Vi stiller vores faciliteter til rådighed som åbne laboratorier, så danske virksomheder kan få gavn af resultaterne. Det er nu en model, der er i fare for at blive ødelagt, hvis private aktører kommer ind, understregede han og fortsatte:

-I Berlin har man set, hvordan de har købt forsyningerne tilbage igen, fordi det ikke virkede med privatiseringsmodellen. Forsyning handler om mere end regneark og effektivisering. Forsyningerne i Danmark er underlagt demokratisk ejerskab, som derfor undgår profitoptimering og opkøb fra udenlandske kapitalfonde. Vi skal have demokratisk kontrol, også i fremtiden.

Lars Therkildsen nævnte også, at den samlede forsyningssektor står for 35 mia. kr. i eksport om året. En betydelig indtægt til Danmarks BNP. Skabt af en governancestruktur med et tæt samarbejde mellem stat, kommuner og forsyningsselskaber.    

Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening og borgmester i Struer Kommune (V)

Navigér efter virkeligheden

-Vores opgave er, at danskerne har det godt. At der er rent vand i hanerne og varme i radiatorerne. Og vi gør det til lav pris og samtidig miljøvenligt. Forsyningerne er central i Danmark. Det er en rygrad, og vi er stolte af den. Det er en værdifuld arv, som vi sammen løfter. For den er ikke kommet af sig selv, var formanden for Dansk Affaldsforening og borgmester i Struer Kommune (V), Mads Jakobsens indledende ord.

- Vores udspil, som vi præsenterer her i dag med titlen ” Vi forsyner Danmark” , kan ikke ses uafhængigt af regeringens forsyningsstrategi fra sidste år. Vores udspil er et resultat af vores møde med Energiministeren i december 2016. Humlen i regeringens strategi er ”at slanke og gøre fit”. Det er vi enige med dem i, MEN lad os navigere efter virkeligheden, ikke efter regneark. Jeg har lært af en god ven i forsvaret, at hvis terræn og kort ikke stemmer overens, så skal man navigere efter terrænet. Vi vil gerne blive mere effektive – og det har vi historisk set altid været, og vil fortsætte med, forklarede Mads Jakobsen, og opsummerede herefter de 7 bærende principper, de 5 pejlemærker og de 8 indsatser i forsyningernes nye vision. (læs mere herom her i link til højre). Nogle af de centrale punkter er, at overskuddet skal tilbage til forbrugerne eller investeres i bæredygtig energi – og at forsyningssektoren skal være motor for eksport, grøn omstilling, cirkulær økonomi og innovation.  

Desuden fremhævede Lars Therkildsen, at forsyningsbrancheforeningerne skal fremlægge forslag til fremtidig effektivisering af de enkelte forsyningsgrene.

-McKinsey Rapporten, fra efteråret 2016, havde mange fejlskud på dette område. Her er der i den grad brug for nytænkning. Derfor vil vi fremlægge vores bud, sagde formanden.

Jesper Frost Rasmussen, administrerende direktør for DIN forsyning

Stærk spiller på det internationale marked

Jesper Frost Rasmussen, administrerende direktør for DIN forsyning, fortalte kort og overskueligt om strukturen bag DIN forsyning, som er et tværkommunalt samarbejde mellem Esbjerg og Varde kommuner, på både vand, spildevand, varme og affaldsområdet. En konstruktion der allerede har sparet forbrugerne for 15 mia. kr.

Jesper Daugaard, senior vice president i Kamstrup gav derefter sit bud på, hvorfor det er så vigtigt, at forsyningerne beholder den offentligt ejede og forbrugerejede struktur som den har nu. Først og fremmest fordi den kan investere langsigtet og giver en virksomhed som Kamstrup mulighed for at tænke innovativt, opretholde en produktion i Danmark og derfor gøre til en stærk spiller på det internationale marked, der kan fremstille kvalitetsprodukter, som selv kineserene importerer.

Lars Christian Lilleholt, Energi-, forsynings- og klimaminister

Vil ikke sælge til Gazprom

Den travle Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, åbnede sit indlæg med at takke for forsyningernes oplæg, som han synes lyder både spændende og interessant.

-Vi kan og vil ikke sælge forsyningssektoren, hverken til Trump eller Gazprom, understregede ministeren, som synes det er glædeligt, at forsyningssektoren kommer med indspark nu. Han anerkendte også forsyningssektorens vigtige rolle i danskernes liv, som er skabt af et mangeårigt engagement.

-Vi er enige i ambitionerne i forsyningssektoren, men vi ser også forskelligt på nogle ting. En effektivisering på 2% på fjernvarmesektoren er en rimelig målsætning, som har fået en del kritik. Vi er også enige om, at effektiviseringen skal komme forbrugerne til gode.  

Ministeren gav udtryk for, at det nye udspil fra forsyningerne er værdsat at regeringen – at den fortæller om en ansvarlig branche.

-I regeringen er vi nu klart til at samle handsken op, var ministerens udgangsreplik.

Visioner for forsyningssektoren

-I KTC vil vi bidrage til samfundet med de fagligt bedste løsningsforslag inden for teknik og miljø, lød formand for KTC, Søren Gais Kjeldsens bud på en fremtidsvision for forsyningssektoren i den afsluttende paneldebat.

-Vi har interesseret os for forsyningsområdet, siden KTC blev dannet omkring år 1900. Vejforsyning, vandforsyning og kloakforsyning har altid været centrale områder for KTC. I dagens Danmark er der specielt to væsentlige områder, som vi i KTC mener, at vi skal fokusere på, nemlig klima og klimatilpasning og hele miljøspørgsmålet, sagde han og understegerede, at det drejer sig om sundhed og forsyningssikkerhed.

-Det er langsigtede investeringer vi har med at gøre, hvor der er naturlige monopoler. Det er svært at forestille sig 2 selvstændige og adskilte kloaknet under byerne!

Jens Joel, forsyningsordfører fra Socialdemokratiet, lagde, i sin vision for forsyningssektoren vægt på, at vi skal fokusere på at skabe flere arbejdspladser på området og skabe grobund for mere eksport.

-Her kan reguleringer skabe muligheder, sagde Jens Joel.

Borgmester i Hørsholm, Morten Slotved (K), takkede brancheforeningerne for de gode visioner.

-Dem har vi brug for, udtalte han, og forklarede, at kommunen som ejere tror på en dobbelt bundlinje, som ikke kun tænker profit, men også på bæredygtighed og grøn omstilling.

Jens Joel afsluttede debatten ved at understrege vigtigheden af at holde fast i ”hvile-i-sig-selv-princippet", som har vist sin store bæredygtighed, og rummelighed, til at fastholde en sund udvikling på forsyningsområdet.

Foto: Søren M. Osgood
 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Bragt i

Teknik & Miljø - April 2017

Eksterne links

De 7 principper mm.

Relaterede sider

  • Teknik & Miljø - Maj 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • Når man taler om solen, så skinner den
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Februar 2025
  • Teknik & Miljø - Januar 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - Januar 2025
  • 2024 i faggrupperne

Faglige emner

Forsyning

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt