Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341385 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
20. juni 2015 - 8:00
Natur & Miljø 2015

Grøn omstilling kræver stærk kommunikation

Grøn omstilling i de danske kommuner kræver både kvalificeret formidling, helhedstænkning og tværfagligt samarbejde, før vi for alvor kan se resultatet. Det var et af hovedbudskaberne på årets Natur- og Miljøkonference.

KTC og EnviNa var, for fjerde år i træk, værter for Danmarks største natur- og miljøkonference, som i år fandt sted i Kolding. Over 500 embedsmænd og ansatte i stat, regioner, kommuner, og eksterne rådgivere og interesseorga­nisationer var samlet for at lytte og debattere det højaktuelle emne: ”Grøn omstilling og helhed i forvaltningen”. Første konferencedag bød på både sky­brud, tordenvej – og gode, debatska­bende indlæg.

Grøn omstilling – højt på dagordenen

Søren Gais Kjeldsen, formand for KTC, indledte konferencen med at fremhæve, at den grønne omstilling allerede står højt på den politiske dagsorden:

-Det er glædeligt, at den grønne omstilling, og kommunernes rolle i om­stillingen, fylder så meget som den gør i den politiske kontekst. Og netop fordi den grønne omstilling er så aktuel, er det vigtigt at den offentlige forvaltning støtter op. Men hvordan gør den det bedst? Og er det også forvaltningens opgave at medvirke til at skabe grøn vækst? Det er nogle af de helt centrale spørgsmål, som I alle skal være med til at debattere på konferencen, i de næste to dage, lød opfordring fra Sørens Gais Kjeldsens til konferencedeltagerne.

En nødvendighed med grøn omstilling

Katherine Richardson fra Københavns Universitet, tidligere formand for Kli­makommissionen, tog hul på formidda­gens plenumprogram med en markant udmelding om, at det er bydende nød­venligt, at vi alle tænker på miljøet, NU.

-Alt for ofte taler vi om, at ”nu vil vi tjene penge på miljøet”. Men miljøet og naturen er ikke noget der er ’nice to have’. Nej det er i den grad ’need to have’, for alle mennesker på kloden. Miljøet er ikke noget vi kan vælge til. Det er noget vi SKAL, understregede Katherine Richardson, som henviste til, at videnskaben dokumenterer, at vi har brug for en global forvaltning af miljøet.

- Vi har ikke brug for en global myndighedsinstans til at forvalte mil­jøet, men for global enighed om at gøre en fælles indsats for miljøet! Jeg synes det er spændende at vi fik en Montreal­protokol som sætter mål på globalt ni­veau, men med bottom-up demokratiske processer, forklarede Katherine Richard­son og kom med helt konkrete bud på, hvordan den offentlige sektor kan være ’driver’ for grøn omstilling:

-Det er vigtig med dialog og itale­sættelse af udfordringer. Og så skal der rammer og reguleringer til. En vigtig ’driver’ bliver også at øge markedets ef­terspørgsel. Her kan offentlige indkøbs­aftaler komme til at spille en vigtig rolle, understregede Katherine Richardson.

God økonomi i grøn omstilling

Direktør for Miljøstyrelsen, Lars Hind­kjær, pegede, i modsætningen til Kathe­rine Richardson, på, at der skal fokus på det økonomiske aspekt ved grøn omstilling.

- Virksomhederne skaber grøn om­stilling fordi det er en god forretning. Mærsk vil reducere brændstofforbru­get med 60 procent inden 2020, og pensionskasserne investerer i vedva­rende energi. Der er rigtig mange, der allerede nu kan se, at der er penge i den grønne omstilling, forklarede Lars Hindkjær, som også nævnte andre veje frem mod den grønne omstilling, bl.a. de statslige puljer og programmer, der kan anvendes for at øge den grønne omstilling og som Miljøstyrelsen gerne hjælpe kommunerne med.

Samsø runger ude i verden

Den grønne omstilling i lokalt per­spektiv, var udgangspunktet for Søren Hermansen, direktør for Samsø Ener­giakademi. Han lagde vægt på, at det for alvor er lykkedes Samsø at skabe bred folkelig opbakning ved at tage udgangspunkt i de lokale problemer og behov. Med en tydelig vision om at bli­ve 100 procent selvforsynende og fælles indsats kan Samsø nu placere sig på verdenskortet som ”vedvarende energi-ø”, med stor bevågenhed fra udlandet.

-Vi leverer noget til verden, der betyder noget. Og delegationer, senest fra Japan, besøger os for at se os over skuldrene. De vil gerne lære mere, om den måde vi har grebet den grønne om­stilling succesfuldt an på. Lige nu eks­porterer vi fx cirka 80 procent af vores totale vindenergi.

Kommunen som fødselshjælper

Den netop tiltrådte formand for KTC faggruppen Klima, energi og ressourcer, Søren Krøigaard, direktør i Ballerup Kom­mune, kom i sit oplæg ind på kommuner­nes centrale rolle i den grønne omstilling og den nye myndighedsrolle.

-Vi skal som kommune indtage en ny rolle og ikke kun som myndighed, men også som samarbejdspartner for virk­somheder, som rådgivere og vejledere, for at få projekter tilpasset og gjort spi­selige, pointerede Søren Krøigaard.

- Ikke at vi skal gå på kompromis med lovgivningen og myndighedsrol­len, men vi skal være fødselshjælpere og kunne hjælpe virksomhederne med at tilpasse sig lovgivningen, så myndig­hedskrav indtænkes tidligt, og projekter ikke strander.

Fællesprojekter nødvendige

Søren Krøigaard sluttede sit indlæg af med at fremhæve en af sine kæpheste:

-Der er mange kommunale opgaver, som egner sig bedst til at blive løst i fællesskab. Enten med nabokommunen, fx lokal klimatilpasning. Og så er der op­gaver, som bedst løses i en større kreds af kommuner, fx energiplanlægning, forklarede Søren Krøigaard, der dog også pegede på barriererne.

-Vandsektorloven gør det besværligt at lave de gode løsninger, da kompeten­cer og økonomi er i forsyningsselska­berne, mens kommunerne skal stå for projekterne. Her kunne vi godt bruge lidt mere statslig opbakning og medspil. Og så er der selvfølgelig forskellige regule­ringsmæssige barrierer, som vi i kommu­nerne skal arbejde på at få ændret, bl.a. nye afgiftsstrukturer, som passer bedre til nye teknologier og strategier. Desuden er der forsyningsselskabernes energispa­reindsats, der ikke når ud til de små virk­somheder, da de enkelte besparelser er for små til at kunne være rentable.

Bæredygtighed og vækst kan forenes

Lektor Finn Arler fra Institut for planlæg­ning, Aalborg Universitet, var sidste ta­ler på dagens plenumprogram og valgte at forholde sig til begrebet ’bæredygtig­hed’, som også er tema for den bog, han netop har været med til at redigere.

Bæredygtighed har skiftet betydning over årene, så det ikke er så entydigt at tale om bæredygtighed, som vi ofte gør.

-Der er forskellige opfattelser af bæ­redygtighed; fra begrebet blev udbredt i 1970’erne med bøger som ”Grænser for vækst”, over Brundtland-rapporten, der satte bæredygtighed ind i en global lighed- og udviklingssammenhæng, til nutidens bæredygtighedsbegreb, hvor man som oftest knytter bæredygtighed sammen med økonomisk vækst. Det er vigtigt at erkende disse forskellige opfattelser, så vi bliver bedre i stand til at forstå hinanden og drøfte, hvad der skal til for at fremme en bæredyg­tig udvikling. Det gælder eksempelvis når man forsøger at sætte klare mål, som stater, regioner, kommuner eller medarbejdere kan forholde sig til. Finn Arler roste de 20 kommunale bæredyg­tighedsstrategier, han har kigget på, og som alle giver gode eksempler på, hvad mange kommuner har taget fat på. Han fremhævede især Hjørrings bæredyg­tighedsstrategi som meget grundig og fokuseret.

-Ud fra den bæredygtighedsopfattel­se, som den enkelte kommune formule­rer, kan medarbejdere så tage ejerskab til målene og arbejde på at fremme den omstilling mod bæredygtighed, som vi alle har brug for, fremhævede Finn Arler.

-Vi er lige nu syv milliarder men­nesker på jorden, i midten af århundre­det vil vi være ni - og i slutningen af århundredet kan vi ende med at være 11! Endnu hurtigere er det gået med den økonomiske vækst og energiforbru­get er også gået voldsom i vejret siden 1960´erne. Vi er simpelthen i gang med en kolossal vækst, som vi er nødt til at gøre noget ved, understregede Finn Ar­ler, som samtidig forklarede, at økono­misk vækst og teknologisk udvikling på den ene side kan betragtes som en for­udsætning for at sikre bæredygtighed til alle, men at den voldsomme vækst på den anden side dårligt kan undgå at give problemer på længere sigt, hvis vi bliver ved at forbinde velstand med rigelighed af produkter.

Trojanske mus i grønne trøjer

Under den afsluttende debat bad konferencier, Anja Philip, til dagligt er formand for Forbrugerrådet, paneldelta­gerne om at give et godt råd til en af de andre. Søren Krøigaard opfordrede Miljø­styrelsen til flere initiativer som ”Miljø-udrykningsteamet”. Lars Hindkjær opfordrede Søren Krøigaard til stærkere dialog med kommunerne. Søren Her­mansen forklarede Katherine Richard­son, at det ville være oplagt at skabe en hær af ”Trojanske mus”, en folkelig trop, der kan åbne døren til grøn vækst, ne­defra. Finn Arler opfordrede Katherine Richardson til at blive ved med at være forsker, så hun kan holde øje med den globale udvikling og dagsorden.

Hans Peter Birch Hansen, EnVinas formand, sluttede debatten af et ønske på miljøets vegne:

-Vi skal arbejde med det, der er nød­vendigt, ikke det vi har råd til!

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Redaktør
Line Helena Bak Unold
KTC Sekretariat

Relaterede sider

  • Natur & Miljø-konference 2024
  • AFLYSNING - KTC Netværk Ejendomme - netværksmøde 31. august
  • KTC Netværk Ejendomme - netværksmøde 31. august
  • KTC ÅRSMØDE 2023
  • KTC Kreds Nord - Teamsmøde
  • KTC Nyhedsbrev, november 2022
  • KTC Faggruppekonference 2023
  • KTC Nyhedsbrev - oktober 2022
  • Tilmeldingen til KTC ÅRSMØDE 2022 er åben!
  • KTC ÅRSMØDE 2022: På tværs for en grøn omstilling

Faglige emner

KTC Foreningen›KTC Aktiviteter
Klima, energi og ressourcer

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt