Gå til hovedindhold
Hjem

Dine genveje

Høringer der mangler dine svare

Du har ingen ubesvarede høringer.
Se flere

Mine høringer

Din rolle: Høringsindmelder

TEST høring som er ny

Høringens status: Godkendt og lukket

Afgiv/rediger svar
0 341422 Høring
Se flere

Dine netværk

Ingen netværk

Nye Kommentarer

24. marts 2020
Hej Frederik
Af Thomas Christen...
24. marts 2020
Vi har fuldstændig de samme
Af Magnus Hauch - ...
24. marts 2020
Vi har anskaffet os en tablet
Af Axel Frederik M... (ikke efterprøvet)
Se flere

Nyt indhold

Der findes ikke noget nyt
Se flere
  • KTC
    • Om KTC
    • Fundament og værdier
    • Mission og vision
    • Vedtægter
    • KTC Bestyrelse
    • KTC Kredse
    • KTC Sekretariatet
    • Medlemskab af KTC
    • KTC Arrangementer
    • Presse
    • Samarbejdspartnere
    • Virksomhedsoplysninger
    • About KTC (english)
    • Hjælp
  • Faggrupper
    • KTC Almene boliger - ALM
    • KTC Byggelov - BYG
    • KTC Digital forvaltning - DFO
    • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
    • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
    • KTC Ledelse - LED
    • KTC Miljø og Grundvand - MIG
    • KTC Natur og Overfladevand - NOV
    • KTC Planlægning - PLA
    • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
    • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
    • Vejledning til KTC Faggrupper
  • Aktiviteter
    • KTC ÅRSMØDE
    • Magasinet Teknik & Miljø
    • Nyheder
    • Digitale netværk
    • Kalender
    • Natur & Miljø-konference
    • Nyhedsbreve
    • KTC Kredsaktiviteter
    • KTC Høringsbidrag
  • Netværk
  • Teknik & Miljø
Artikel - Artikel 0 0
Twitter LinkedIn
20. februar 2017 - 8:00
Oplæg fra samarbejdspartnere:

Fremtiden sat på spidsen hos KTC Sjælland

Skarpe oplæg fra nære samarbejdspartnere satte udviklingstendenser i den kommunaltekniske verden på spidsen, da KTC Kreds Sjælland mødtes i oktober. Det gav både debat og stof til eftertanke om fremtiden.

Store spørgsmål var i spil på KTC Kreds Sjællands seneste møde i oktober. Er kommunerne for små til at løse opgaverne? Eller måske for store? Hvad kan vi med fordel privatisere? Hvad skal vi beholde i kommunalt regi? Kan vi acceptere forskelle i serviceniveau? Hvor er lokal indflydelse vigtig? Hvornår er den ligegyldig? Hvordan tackler vi klimaudfordringer? Miljøkrav? Deleøkonomi?

KTC Kreds Sjælland har påtaget sig opgaven at forsøge at kortlægge udviklingstendenser i fremtiden for KTC-området, og derfor var repræsentanter for beredskab, forsyning, affaldshåndtering og en ekspert i offentlige samarbejder bedt om at komme med indlæg.

- Jeg håber, at indlægsholderne har fulgt vores opfordring om at være spidse og skarpe, så vi får en god debat, sagde formanden for KTC Kreds Sjælland, teknisk direktør i Ringsted Kommune Johnny Hauskjold Christensen, da han bød velkommen.

Tænk stort …

Det var partner i rådgivningsvirksomheden Struensee & Co, Claus Juhl, der først tog dén handske op. Han løftede sig op i helikopteren og fløj ned i Europa, hvorfra Danmark tager sig noget anderledes ud:

- Det er ikke særligt interessant for en virksomhed i Stuttgart at byde på rengøringen af en skole i Helsinge. Men måske kunne man få en virkelig favorabel pris, hvis det drejede sig om Facility Management for alle skolebygninger i Nordsjælland, sagde han for at sætte billede på de skalaer, man nogle gange skal op i, før stordrift bliver en god forretning.

Claus Juhl, der har ni år som kommunaldirektør i Københavns Kommune plus en lang karriere i statslige departementer som erfaringsgrundlag, hentede flere billeder fra skolernes verden:

- Det er absurd, at en virksomhed, der har bygget en velfungerende skole i Holbæk, ikke bare kan opføre en tilsvarende skole i Slagelse. Der 98 forskellige standarder for skolebyggerier i Danmark. 98 forskellige markeder at operere i, sagde han.

Han præsenterede Danmarkskort over tværkommunale samarbejder, der allerede er i gang inden for fx vejvedligehold, businessregioner, borgerservice og optageområder for hospitaler.

… eller småt

Det sidstnævnte kort viste et Danmark inddelt i godt en snes områder. Det fik en kommentar med på vejen: ”Dette kunne meget vel være de danske kommuner efter næste kommunalreform…”

Det affødte naturligt nok en del kommentarer om lokal indflydelse og forankring, og Claus Juhl mente bestemt ikke, at stordrift var løsningen på alle problemer.

- Småt er ofte godt. For store enheder bliver vanskelige at styre, og der spildes ressourcer, fordi mange medarbejdere bruger alt for meget tid på administration, sagde Claus Juhl.

 

Han mente, at ”den bedste måde at komme bureaukrati til livs, er at have færre bureaukrater.”

- Der er dog kun grund til at opretholde små enheder, hvis der reelt er forskelle mellem dem, og de befinder sig i en reel konkurrencesituation. Der giver energi at være forskellige og at være i konkurrence, påpegede han.

Standby er ineffektivt

Stor eller lille? Valget er nogle gange givet på forhånd. De danske beredskaber fik for tre år siden besked på at reducere antallet af brandenheder fra 87 til 20. Baggrunden var en ’strukturanalyse’, der pegede på, at kommunegrænsen nogle gange virkede som en barriere, at spildtiden var stor og effektiviteten lav.

- Nu har vi faktisk leveret varen og etableret samarbejder, så der nu kun er 24 enheder, fortalte Flemming Nygaard-Jørgensen, der er beredskabsdirektør i Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, hvor der er syv kommunale brandstationer og to Falck-stationer.

- Det er svært at måle effektivitet i en organisation, der er på standby og faktisk helst skal bruges så lidt som muligt. Vi kan spare på vagtcentraler, telefonpasning, autoværksteder mv., og vi skal naturligvis placere stationerne, så de ligger fornuftigt. Men jeg tror, at det er sværere at lukke skoler end brandstationer, mente Flemming Nygaard-Jørgensen.

- Allerede nu er der forskel på servicen. Vi skal være fremme senest efter 10, 15 eller 20 minutter for henholdsvis bymæssig, spredt og tynd bebyggelse. Længere udrykningstid kan koste liv og værdier, men vi kan ikke bare placere stationerne, så vi får kortest mulig afstand. Der skal fx også være arbejdspladser i nærheden, så deltidsbrandmænd kan rykke ud i dagtimerne. Det er svært at finde arbejdspladser, der vil eller kan undvære medarbejdere, påpegede Flemming Nygaard-Jørgensen.

Service koster

Fælles for de nære samarbejdspartnere, som KTC Sjælland havde bedt om indlæg fra, er, at borgere direkte mærker den service, de yder. Kommunerne stiller derfor krav, men det koster i den anden ende. Ydelserne skal betales – enten direkte via kommunekassen eller via takster og afgifter til det enkelte selskab.

- Det er jer, der stiller kravene, og vi i forsyningssektoren vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan for at efterkomme disse krav. Men det kan vi kun, hvis vi kan få arbejdet finansieret. Taksterne skal svare til den service, I forventer, påpegede forsyningsdirektør i HOFOR, Ole Fritz Adeler.

HOFOR står for forsyningerne i Hovedstadsområdet, og varetager vand- og spildevandsopgaver for Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, København, Rødovre og Vallensbæk. Selskabet har således allerede taget den samarbejdsmedicin, som mange forsyningsselskaber vægrer sig ved.

HOFORs resultater peger på, at størrelse har betydning. Rent og blødt drikkevand, spildevand, der renses i en grad, så man kan bade i havnen, grønne områder til opsamling af vand fra skybrud, samgravning med andre ledningsejere, et minimalt vandtab og et brugervenligt informationssystem er noget af dét, som får forsyningsselskaber fra hele verden til at valfarte til Hovedstaden og besøge det danske forbillede.

- Vi efterkommer gerne ønskerne fra kommunerne. Men det får taksterne til at stige – stik mod de signaler om billigere forsyning, som politikerne sender, pointerede Ole Fritz Adeler.

 

Nytår den 8. august

Den fjerde indlægsholder på KTC-mødet i Roskilde var direktør i DAKOFA, Ole Morten Petersen. Miljøkrav, CO2-udledning og bæredygtighed er nogle af de forhold, som en teknisk afdeling i en kommune må forholde sig til dagligt. Og miljøets rolle bliver bestemt ikke mindre i fremtiden.

- Den 8.8. Læg mærke til dén dato. Det var den dag, hvor vi tog hul på at bruge af de ressourcer, vi først skulle starte med at bruge af i 2017. Man behøver ikke mange regneark for at finde ud af, at det ikke kan blive ved med at gå, indledte Ole Morten Petersen.

DAKOFA er et apolitisk kompetencecenter for affald og ressourcer, og de 262 medlemsorganisationer mødes til seminarer og konferencer for at dele viden. Og som direktøren for DAKOFA påpegede er det faktisk det manglende ’R’ i navnet, der er det vigtigste.

- Ressourcer…. Vi kan naturligvis ikke blive ved med at bruge flere og flere af de ressourcer, vi ikke har. Derfor må vi skaffe nye, og det at gøre affald til en ressource er en af de vigtigste opgaver, vi står over for som samfund, sagde Ole Morten Petersen, inden han som lovet satte tingene på spidsen.

Det dyrebare affald

- Vores hvile-i-sig-selv-princip skal nødig få den kommunale sektor til at falde i søvn. Danmark er faldet fra en topplacering til en plads som nummer 12 i EU, når det gælder indsamling af affald til genanvendelse. Det skyldes måske, at vi peakede for nogle år siden ved at lave et af verdens bedst fungerende affaldssystemer med en fin balance mellem forbrænding, deponering og genanvendelse og en fin balance mellem offentlige og private entreprenører. Men fokus på de manglende ressourcer har ændret forudsætningerne, og andre har været bedre til at implementere tankegangen i deres systemer. Derfor ser vi nu EU-lande tordne forbi og hele tiden blive bedre til at sortere affaldet og skabe nye ressourcer af det.

I fremtiden vil virksomheder og private kigge sig om i markedet og se, hvor de kan få flest penge for deres affald. Det, der ikke kan recirkuleres, vil blive brændt, hvor det er billigst – eller hvor man måske kan få penge for det.

- Den monopollignende status, som kommunerne har i dag på affaldsområdet, vil forsvinde. Det fremgår blandt andet af regeringens nye udkast til forsyningsstrategi, hvor både det forbrændingsegnede og det genanvendelige affald foreslås liberaliseret. Dertil kommer muligheden for nationale sorteringsregler. Den kommunale anvisningsret elimineres, og det tegner en fremtid uden kommunale eksklusivrettigheder på affaldsområdet!

DAKOFA-direktøren lod tanken hænge i luften, og hverken Ole Morten Petersen eller de tre andre indlægsholdere lod tilhørerne være i tvivl om, at det kommunaltekniske område er under voldsom forandring. 

 

Log ind for at kommentere

Forfatter(e)

Gordon Vahle - P002146 - Sciencejournalistik.dk - 5137s billede

Journalist

Gordon Vahle - P002146

Sciencejournalistik.dk - 5137

Bragt i

Teknik & Miljø - November 2016

Relaterede sider

  • 3 hurtige til faggruppeforpersonen
  • KTC Nyhedsbrev maj 2025
  • Teknik & Miljø - Maj 2025
  • Kredsmøde i Kreds Sjælland
  • Grønt lederskab i stærkt fællesskab
  • Teknik & Miljø - April 2025 LÆS ONLINE
  • Teknik & Miljø - April 2025
  • KTC Nyhedsbrev april 2025
  • KTC nyhedsbrev marts 2025
  • Teknik & Miljø - Februar 2025 LÆS ONLINE

Faglige emner

KTC Foreningen

KTC

  • Om KTC
  • Fundament og værdier
  • Mission og vision
  • Vedtægter
  • KTC Bestyrelse
  • KTC Kredse
  • KTC Sekretariatet
  • Medlemskab af KTC
  • KTC Arrangementer
  • Presse
  • Samarbejdspartnere
  • Virksomhedsoplysninger
  • About KTC (english)
  • Hjælp

KTC Kredse

  • KTC Hovedstaden
  • KTC Sjælland
  • KTC Nordjylland
  • KTC Syddanmark
  • KTC Midtjylland

Samarbejdspartnere

  • Associerede foreninger
  • Nordisk samarbejde
  • Annoncører

Faggrupper

  • KTC Almene boliger - ALM
  • KTC Byggelov - BYG
  • KTC Digital forvaltning - DFO
  • KTC Klima, Energi og Ressourcer - KER
  • KTC Kommunale Ejendomme - EJD
  • KTC Ledelse - LED
  • KTC Miljø og Grundvand - MIG
  • KTC Natur og Overfladevand - NOV
  • KTC Planlægning - PLA
  • KTC Veje, Trafik og Trafiksikkerhed - VTT
  • KIMO - Kommunernes Internationale Miljøorganisation
  • Vejledning til KTC Faggrupper

Genveje

  • Nyheder
  • Om KTC
  • Kalender
  • Teknik & Miljø

KTC Bestyrelse

Henrik Seiding - P010314 - Aarhus Kommune - 5930s billede

Direktør

Henrik Seiding - P010314

Aarhus Kommune - 5930

Mads Young Christensen - P.. - Vordingborg Kommune - 5770s billede

Direktør

Mads Young Christensen - P009561

Vordingborg Kommune - 5770

Kristine Klæbel - P007912 - Albertslund Kommune - 2673s billede

Direktør

Kristine Klæbel - P007912

Albertslund Kommune - 2673

Christina Egsvang Føns - .. - Middelfart Kommune - 4525s billede

Teknik- og Miljødirektør

Christina Egsvang Føns - P001347

Middelfart Kommune - 4525

Maj Green - P003456 - Gladsaxe Kommune - 3460s billede

By og miljødirektør

Maj Green - P003456

Gladsaxe Kommune - 3460

Michel van der Linden - P004249 - Kalundborg Kommune - 4108s billede

Direktør

Michel van der Linden - P004249

Kalundborg Kommune - 4108

Peter Albeck Laursen - P003793 - Jammerbugt Kommune - 4068s billede

Direktør for Vækst og Udviklingsforvaltningen

Peter Albeck Laursen - P003793

Jammerbugt Kommune - 4068

KTC Medarbejdere

Nikolaj Ahlgreen - KTC Sekretariat - 4259s billede

Konferenceansvarlig

Nikolaj Ahlgreen

KTC Sekretariat - 4259

Anne Dyrholm - KTC Sekretariat - 4259s billede

Kommunikationskonsulent

Anne Dyrholm

KTC Sekretariat - 4259

Sine Norsahl - KTC Sekretariat - 4259s billede

Redaktør

Sine Norsahl

KTC Sekretariat - 4259

Jesper Villumsen - P009078 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretariatschef

Jesper Villumsen - P009078

KTC Sekretariat - 4259

Ann Steffensen - P008843 - KTC Sekretariat - 4259s billede

Sekretær

Ann Steffensen - P008843

KTC Sekretariat - 4259

KTC Sekretariatet

Godthåbsvej 83
8660 Skanderborg
E:
ktc@ktc.dk
T: +45 7228 2804
CVR: 1976 0014

Salg

Annoncebooking print:

Jesper Bækmark
Telefon: 43 24 26 77 ·
e-mail:
jb@techmedia.dk

 

Annoncebooking ktc.dk:

Sekretariatet · e-mail:
ktc@ktc.dk

 

 

 

 

 

 

KTC - Kommunalteknisk Chefforening | Sekretariatet | Godthåbsvej83 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 7228 2804 | Kontakt